TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.12.2010 16:00:05

Skončila schůze sněmovny, poslanci si neomezili imunitu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci na svém pátečním zasedání odsouhlasili vznik centrálního úřadu práce i dluhopisový program za téměř 150 miliard. Sněmovnou však neprošel návrh poslanců vládní trojkoalice, který omezoval imunitu zákonodárců jen na dobu výkonu jejich mandátu a rušil přestupkovou imunitu.

Debata o návrhu zákona na omezení imunity se protáhla a zaplňovaly ji i slovní přestřelky mezi středočeským hejtmanem a poslancem Davidem Rathem (ČSSD) a poslanci koaličních stran. Rath se pustil do křížku i s předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS). Ta totiž hejtmana vyzvala, aby se zdržel osobních poznámek, ten si to nenechal líbit a začal se hádat i s ní.

Na její obranu se však vrhli nejenom muži z řad koaličních poslanců, ale i ženy. "Je mi těžko to poslouchat. Doufám, že se ke mně přidají kolegyně, které mě o to žádají, a při takovýchto projevech odejdeme ze sálu," uvedla Jitka Chalánková z TOP 09. Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř zase požadoval, aby se úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka distancoval od Rathova chování.

Návrh poslanců trojkoalice však nakonec nenašel ve sněmovně dostatečnou podporu. Jak Mediafaxu sdělil šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík, návrh předloží znovu, ale i s podporou ČSSD. "Nesouhlasím s tím, aby byla osekána jen trestně-právní imunita, ale sociální demokracie to tak chce," konstatoval Gazdík. Zřejmě to tedy znamená, že koaliční poslanci ustoupí ze svého požadavku zrušení přestupkové imunity, i když se jim to nelíbí.

Poslanci také na páteční schůzi schválili dluhopisový program za téměř 150 miliard korun, který slouží na úhradu schodku loňského rozpočtu, který přesahuje 190 miliard korun. Zelenou také dali možnosti opravy výše daně u pohledávek za dlužníky v insolvenci. Podnikatelé si tak budou moci opravit výši daně u pohledávek za dlužníky v úpadku.

Sněmovna také odsouhlasila nová pravidla pro dočasné užívání ubytovacího zařízení (takzvaný timesharing), která mají zabezpečit lepší ochranu spotřebitele. Pod lepším dohledem se také ocitnou české banky, zákonodárci totiž posvětili ve třetím čtení implementaci evropské směrnice, která má posílit spolupráci orgánů dohlížejících v EU na banky a další finanční instituce.

Sněmovnou prošel také návrh zřídit centrální úřad práce. To se však setkalo se silným nesouhlasem ze strany ČSSD. "Žádný sociální demokrat nebude pro takto špatně připravený zákon hlasovat," konstatoval Sobotka. Zdůraznil, že strana se od návrhu zákona jednoznačně distancuje. Poslanci trojkoalice však návrh odsouhlasili a ten teď míří do Senátu. Zde má sice sociální demokracie většinu, ale i když normu vrátí zpět do sněmovny, vládní strany se 118 hlasy veto horní komory bez problému přehlasují.

Jednání sněmovny bude pokračovat v úterý od 12.00. Uskuteční se hned tři schůze, jedna řádná a dvě mimořádné, o které požádal poslanecký klub ČSSD. Na řádné schůzi budou poslanci jednat o zákonech, jež jim vrátil Senát. Mezi nimi například takzvaný krizový zákon, který definuje odpovědnost krajů za zpracování krizových plánů a práva a povinnosti starostů v krizovém řízení, a novelu, která zavádí pro cizince ze zemí mimo Evropskou unii od května 2011 povinné průkazy k pobytu s biometrickým zobrazením obličeje a otisků prstů.

Po řádné schůzi bude následovat první mimořádná, která má jediný bod, a to informaci premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) o aktuální situaci ve zdravotnictví, hromadném odchodu lékařů a krocích, jak krizi v rezortu zabránit.

Na druhé mimořádné schůzi, která začne dvacet minut po té první, budou poslanci hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. Sociální demokraté vyvolali hlasování kvůli kauze odcházejícího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS).

Denisa Čermáková, Jiří Táborský, Karolina Brožová, cermakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688