TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  17.12.2010 04:50:05

ČEZ: Solární zákon sníží zisk o 4,6 mld.Kč v roce 2011. Dividendy v ohrožení ?

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Šéfové ČEZ už si spočetli, kolik bude firmu stát zdanění emisních povolenek a solárních elektráren, které od Nového roku zavádí vláda. Ze zisku ČEZ nový zákon jen v příštím roce ukousne 4,6 miliardy korun, píší v pátečním vydání Hospodářské noviny.

Listu údaje včera řekl výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš. O několik miliard proto klesne i příjem z ČEZ pro státní rozpočet.

Za rok 2009 odvedla společnost ze svého zisku (blížil se 52 miliardám korun) státu na dividendách 19,8 miliardy. Letošní zisk klesne kvůli nižším cenám elektřiny asi na 47,5 miliardy, napřesrok bude v důsledku solárního zákona jen něco přes 42 miliardy. Nižší bude i dividenda. O kolik, záleží na státu, píší Hospodářské noviny.

Ještě donedávna ministr financí Miroslav Kalousek tvrdil, že pokles dividendy z ČEZ ani při nižším zisku nepřichází v úvahu. "Stát ty peníze potřebuje na důchodovou reformu a likvidaci starých ekologických škod, jinde než v ČEZ je nenajdeme," vysvětloval jeho postoj Eduard Janota, který Kalouskův resort v dozorčí radě ČEZ zastupuje. Včera už byl šéf státní kasy s "mírným poklesem" dividendy z ČEZ smířen. "Dovedu si představit dividendu pro stát nižší o jednu až dvě miliardy korun," řekl Hospodářským novinám Kalousek.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz


Pokles o 1 - 2 mld. je v přepočtu na akcii cca 2,7 – 5,3 . (Dividenda vyplacená za r. 2009 byla 53 .) Atlantik FT očekává za tento rok dividendu 50 na akcii, a vyjádření je tak v souladu s naším odhadem. Mírný pokles dividendy byl očekáván, zprávu hodnotíme jako neutrální.

Bohumil Trampota

Očekáváme, že dividendy víceméně zůstanou okolo 50 za akcii (pokles z 53 ), když očekáváme růst dividendového výplatního poměru na 60%. 55% dividendový výplatní poměr z 42 mld. by znamenal dividendu 43,5 na akcii ze ziskuroce 2011 a 49 na akcii ze zisku za letošní rok. Zprávy jsou lehce negativní, ale vzhledem k tomu, že odhady jsou podle HN, realita se může lišit.

R. Kramule, P. Bártek

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688