TNBiz (TN.cz)
Finance  |  15.12.2010 05:00:10

Poslance čeká závěrečné čtení rozpočtu na příští rok

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Sněmovna má ve středu na programu schůze závěrečné čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok. Poslanci budou rozhodovat i o pozměňovacích návrzích, které vzešly z jednání výborů a z iniciativy samotných poslanců.

Co do výše přesouvaných prostředků vede pozměňovací návrh Ladislava Skopala (ČSSD) a Michala Haška (ČSSD). Navrhují navýšit přímé platby zemědělcům o 4,8 miliardy korun, aby čeští zemědělci neztratili konkurenceschopnost.

Zároveň však návrh počítá se snížením rozpočtu ministerstva obrany o 1,4 miliardy, snížením rozpočtu na státní dluh o 1,9 miliardy a snížením rozpočtu Pozemkového fondu o 1,5 miliardy. Pozemkový fond však není kapitolou státního rozpočtu, ale státním fondem. Návrh je proto označen jako nehlasovatelný.

I druhý návrh s nejvyšší finanční hodnotou přinesla dvojice Skopal a Hašek. Návrh navyšuje podporu venkova o 2,1 miliardy korun, přičemž o tyto prostředky snižují rozpočet na neinvestiční výdaje Všeobecné pokladní správy. Poslanci totiž svými návrhy nesmějí měnit základní parametry rozpočtu, tj. příjmy, výdaje a deficit. Každý návrh na zvýšení některé položky musí být kompenzován snížením jiné.

Rozpočet ministerstva vnitra chce o celé dvě miliardy navýšit někdejší ministr vnitra Martin Pecina (ČSSD). Tyto prostředky hodlá vzít z kapitoly státní dluh.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však již dříve Mediafaxu sdělil, že návrhy, které snižují rozpočet na obsluhu státního dluhu, jeho podporu nemají, protože možnosti, které České republice dává dobrá výpůjční situace, nejsou neomezené. Výjimku tvoří pozměňovací návrh vlády, který počítá se zvýšením výdajů na vysoké školy o jednu miliardu korun na úkor státního dluhu.

"Kromě miliardy na vysoké školy si ještě umím představit, že se v této kapitole najde 100 milionů korun na pomoc zdravotně postiženým. Ale pokud by se podařilo uspořit více, použijeme tyto prostředky na snížení deficitu," řekl Kalousek Mediafaxu po skončení druhého čtení o rozpočtu.

Během druhého čtení také padlo několik návrhů na zvýšení rozpočtu na sociální služby, které se staly předmětem řady sporů již při schvalování rozpočtu na letošní rok. Objemově nejvýznamnější je návrh poslankyně Milady Emmerové (ČSSD). Navrhuje zvýšit rozpočet na sociální služby o 1,2 miliardy korun na úkor rozpočtu ministerstva obrany, konkrétně snižuje položku výdaje na zabezpečení činnosti armády.

Hlasovat se bude i o návrzích výborů, které jsou pouze dva. První vzešel z jednání hospodářského výboru a navrhuje zvýšit položku drážní a kombinovaná doprava v rozpočtu ministerstva dopravy o jeden milion korun. O stejnou částku chce v rozpočtu téhož ministerstva snížit položku ostatní výdaje.

Druhý návrh vznesl zemědělský výbor a jedná se o zvýšení prostředků na podporu agropotravinářského komplexu o 150 milionů korun. O stejnou částku chce výbor snížit položku ostatní výdaje.

Po hlasování o pozměňovacích návrzích se bude hlasovat o rozpočtu jako o celku. Po této proceduře jde rozpočet přímo prezidentovi, protože tento zákon neprojednává Senát.

Ministerstvo financí, které rozpočet sestavilo, počítá v příštím roce s příjmy ve výši 1,044 bilionu korun a výdaji 1,18 bilionu korun. Výsledný schodek je 135 miliard, což představuje 4,6 procenta HDP.

Nejvyšší výdaje má tradičně ministerstvo práce a sociálních věcí, které vyplácí důchody a sociální dávky. Toto ministerstvo má v příštím roce utratit 483,78 miliardy koruny, z čehož většinu tvoří výdaje na důchody. V příštím roce se má tato položka vyšplhat na 354,7 miliardy korun.

Druhá nejvyšší položka je všeobecná pokladní správa, která v příštím roce utratí 158,66 miliardy korun. V této rozpočtové kapitole se nacházejí například odvody do rozpočtu Evropské unie (35,25 miliardy), transfery veřejným rozpočtům (52,997 miliardy) či podpora exportu za 16,64 miliardy korun.

Pomyslný bronz získává ministerstvo školství, které v příštím roce utratí 126,086 miliardy. Většina této částky připadá na regionální školství (82,8 miliardy) a na vědu a vysoké školy (34,87 miliardy).

Čtvrtou nejvyšší výdajovou položkou je státní dluh, který nás v příštím roce vyjde na 79,59 miliardy korun. Převážnou většinu této částky představují splátky úroků.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688