TNBiz (TN.cz)
Finance  |  15.12.2010 00:15:06

E15: Banky jdou do Czech Pointů, plán už leží na vnitru

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Banky se snaží protlačit změnu zákona, která by jim umožnila už napřesrok provozovat kontaktní místa Czech Point. Uvádí to středeční vydání deníku E15.

Tato centra, jež vydávají ověřené výstupy z trestního, živnostenského a obchodního rejstříku a z katastru nemovitostí, jsou dosud kromě úřadů veřejné správy doménou České pošty. A právě přístup k těmto citlivým údajům včetně osobních dat láká banky nejvíce. Za něj by státu odváděly ve formě poplatku za licenci každoročně desítky milionů korun. Podklad pro novelu platného zákona o informačních systémech veřejné správy předal ministerstvu vnitra poslanec za ODS Jaroslav Krupka. Tajemník České bankovní asociace Jiří Matoušek připustil, že za snahou bank dostat se na Czech Point je nedávno schválená změna ve veřejných registrech. Podle ní už lidé nebudou muset od roku 2012 uvádět v nových elektronických občanských průkazech rodinný stav či trvalý pobyt. Za deset let nemají být na občanských průkazech povinná ani rodná čísla. „Ztížilo by to identifikaci klientů,“ uvedl Matoušek.

Generální ředitelka České pošty Marcela Hrdá pro deník E15 uvedla, že její státní podnik je s bankami ve spojení. „Jednáme s deseti finančními partnery. Pošta je má řadu let a podmínky na trhu se změnily. Proto je logické, že jsme si udělali analýzu těchto partnerů,“ upřesnila. „Chceme rozvíjet finanční služby. Možná je každá varianta,“ dodala.

Jiří Korbel z tiskového oddělení ministerstva vnitra potvrdil, že návrh na změnu na vnitru je. Doručila ho skupina poslanců na podnět bankovní asociace. „Ministerstvo vnitra z tohoto popudu a po důkladném prostudování žádosti vypracovalo text, který by mohl být podkladem pro novelu zákona. Tento podklad byl předložen k posouzení bankovní asociaci. Nyní očekáváme, že se diskuze přenese na půdu Poslanecké sněmovny,“ upřesnil Korbel.

Korbel také dodal, že vnitro žádnou novelu předkládat nebude. „Tato iniciativa by dle představitelů rezortu měla vycházet z Poslanecké sněmovny.“ Banky přiznávají, že o Czech Pointy hodně stojí. „Rozšíření činnosti bank typu Czech Point by v praxi znamenalo zjednodušení a urychlení komunikace nejen mezi bankou a klienty, ale i mezi bankou a orgány státní správy. Proto, i když by její realizace byla nepochybně spojena se zvýšenou administrativní a s velkou pravděpodobností i finanční zátěží, bychom takovou možnost přivítali,“ sdělila mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Pokud vyjde stát bankám vstříc, nebude to zadarmo. Návrh zákona předpokládá, že by banky platily za koncesi ministerstvu vnitra poplatek dva miliony korun ročně. Pokud by tuto možnost využily všechny banky registrované v Česku, stát by ročně inkasoval 80 milionů korun. Projekt Czech Point, který je součástí strategie vlády v rozvoji eGovernmentu, počítá ze zákona s účastí České pošty (asi dva tisíce poboček), 1300 matričních úřadů, krajských úřadů, notářů, českými zastupitelskými úřady v zahraničí a sídly Hospodářské komory. Pokud by se měly zapojit i banky, nebyla by nutná pouze úprava platné novely o informačních systémech veřejné správy, ale i zákona o bankách. Ten v současné době neumožňuje bankám vykonávat jiné činnosti než ty, které má povoleny v licenci vydané Českou národní bankou. Navrhovatelem zásahu do zákona o informačních systémech musí být zřizovatel České pošty, ministerstvo vnitra.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688