TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  13.12.2010 16:40:05

Týden.cz: ČEZ v Albánii opraví distribuční sítě za 882 milionů korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Energetická společnost ČEZ bude v příštím roce investovat do opravy distribuční sítě v Albánii 4,9 miliardy albánských leků, což je zhruba 882 milionů korun, chce tam omezovat vysoké ztráty, které má při rozvodu elektřiny. V pondělí o tom informoval server Týden.cz.

"Jedná se o investice financované místní distribuční společností ČEZ Shperndarje, kdy pro rok 2011 navrhujeme investice ve výši cca 4,9 miliardy albánských leků," řekla on-line deníku Týden.cz mluvčí skupiny ČEZ Eva Nováková. K investicím do přenosové soustavy se ČEZ zavázal loni, kdy v albánském státním distributorovi koupil většinový podíl.

ČEZ se v Albánii při rozvodu elektřiny potýká s vysokými ztrátami, které jsou z velké části způsobeny krádežemi a dosahují až 38 procent distribuované elektřiny. V roce 2011 se budou opravovat zejména rozvodny, rozvody nízkého napětí, dále vyměňovat transformátory, elektroměry a elektroměrové rozvaděče. Investovat se bude i do technologických systémů a výpočetního softwaru pro elektrické sítě.

Palčivým problémem pro ČEZ je v Albánii i výkupní cena elektřiny, kterou stanovuje tamní regulační úřad. Regulátor ji totiž nechce zvyšovat. Společnost ČEZ se s ním soudila už kvůli cenám elektřiny na letošní rok.

I pro příští rok požadoval ČEZ zvýšení výkupních cen, které by pokryly investice do obnovy sítí a ztráty. "Průměrný dopad na ceny v Albánii by bylo navýšení o 0,98 albánského leku za kilowatthodinu, což představuje sedm eurocentů za kilowatthodinu (při kurzu 140ALL = 1EUR)," dodává Nováková. Podle balkánského serveru Energetika.net však albánský regulátor rozhodl, že ani v příštím roce cenu elektřiny nezvýší.

Společnost ČEZ v Albánii působí od června roku 2009, kdy koupila v místním Operatori i Sistemit te Shperndarjes 76procentní podíl za 102 milionů eur (zhruba 2,6 miliardy korun) od albánského státu, přičemž zbytek dále vlastní Albánie. Pohledávky, které společnost ČEZ při koupi albánského distributora převzala, dosahovaly 21,1 miliardy albánských leků, což je asi 3,8 miliardy korun.

Podle Novákové je letos již albánská akvizice v provozním zisku. Jednou ze změn, které přispívají k omezení ztrát, je i to, že od letošního listopadu albánští zákazníci poprvé v historii Albánie dostávají faktury v obálce. Počet zákazníků ČEZ Shperndarje v Albánii dosahuje 1,046 milionu, přičemž země má zhruba tři a půl milionu obyvatel.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688