TNBiz (TN.cz)
Reality  |  13.12.2010 15:25:20

Ekospol: Zakázky od rezidenčních developerů příští rok porostou, prostaví až 3,7 miliardy

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - V příštím roce objem zakázek od pražských rezidenčních developerů pro stavební firmy opět poroste, jen v Praze by mohli prostavět až 3,7 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy developerské společnosti Ekospol, kterou zveřejnila v pondělí.

Analytici společnosti Ekospol totiž zjistili, že pro rok 2011 se v Praze plánuje výstavba nejméně 2 800 nových bytů v 27 developerských projektech s 50 a více byty. "Jde o byty, které se už nyní prodávají, ale ještě se nezačaly stavět. Lze tedy předpokládat, že výstavba těchto bytů bude zahájena v roce 2011. Na základě vlastních dlouholetých zkušeností odhaduje Ekospol celkové investiční náklady na nejméně 3,7 miliardy korun," tvrdí developer.

Výhled pro rok 2012 je pak podle Ekospolu ještě optimističtější. "Podle připravovaných projektů pražských developerů, které se ještě ani nezačaly prodávat, a podle připravovaných projektů v databázi EIA, by měla být v roce 2012 zahájena výstavba nejméně 3 500 nových bytů. To představuje investiční náklady za nejméně 4,7 miliardy korun," vyplývá z analýzy společnosti.

Velcí pražští developeři se podle generálního ředitele a předsedy představenstva Ekospol Evžena Korce svými plány připravují na situaci, kdy bude na trhu reálný nedostatek malých a cenově dostupných bytů. "Kvůli výraznému poklesu počtu nově zahájených bytů v loňském a letošním roce lze očekávat, že nedostatek těchto bytů nastane právě příští rok. Proto developeři plánují v následujících dvou letech výrazně vyšší investice než letos nebo vloni," uvedl Korec.

V letech 2009 a 2010 došlo ke značnému úbytku aktivních developerských společností, které v Praze staví a prodávají své byty. "Zatímco v době realitního boomu se na trhu pohybovalo více než 115 aktivních rezidenčních developerů, nyní jich napočítáte sotva 70. I když se to mnoha lidem nebude líbit, já si myslím, že hospodářská krize českému realitnímu trhu jednoznačně prospěla," prohlásil Korec.

Díky snížené stavební aktivitě a poklesu poptávky po stavebních pracích totiž výrazně klesly jejich ceny, a to v řádu desítek procent. "Pokles cen umožňuje developerům u nových projektů nastavit ceny bytů hluboko pod magickou hranicí 50 tisíc korun včetně DPH za metr čtvereční. A kvalitní byty za tuto cenu jdou na odbyt stejně výborně, jako v době boomu," tvrdí Korec.

Pro české stavební firmy je ale podle Korce pražská rezidenční výstavba z hlediska objemu investovaných prostředků pouze kapkou v moři. "Daleko důležitější jsou pro ně liniové stavby a další zakázky plynoucí především z veřejného sektoru. A tam se na lepší časy zatím neblýská," poznamenal Korec. Jen investice do dopravní infrastruktury totiž stát snížil o 35 miliard korun.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688