TNBiz (TN.cz)
Finance  |  07.12.2010 21:35:05

Irský parlament posvětil první krok na cestě k přijetí rozpočtu pro příští rok

Mediafax

DUBLIN (MEDIAFAX) - Irský parlament přijal první z hlavních rezolucí na cestě ke schválení státního rozpočtu pro rok 2011. Informovala o tom v úterý agentura Reuters a server deníku Irish Times.

Poslanci dolní komory irského parlamentu budou muset přijmout ještě celou řadu bodů a v následujících týdnech budou muset ještě schválit dva další zákony, které jsou součástí procesu přijímání státního rozpočtu v Irsku.

Závěrečný zákon se s největší pravděpodobností dostane na řadu v únoru příštího roku.

Irský ministr financí Brian Lenihan v parlamentu prohlásil, že země bude muset přijmout další škrty v sociální oblasti. Mezi hlavní úsporná opatření patří snížení dětských přídavků či důchodů pro bývalé zaměstnance státní sféry. Nižší platy čekají i státní sektor, to se týká i prezidenta, premiéra či ministrů.

Dublin si ale uchová nízkou korporátní daň, která se pohybuje na úrovni 12,5 procenta. Podle názoru Lenihana irská ekonomika již vykazuje první známky oživení a v příštích letech by díky vývozu měla růst.

Přijetí rozpočtu na příští rok má pro Dublin klíčový význam, protože bez něj by země nedostala první část tranše ze záchranného balíčku Evropské unie (EU) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Jeho celkový objem je 85 miliard eur (2,04 bilionu ).

Rozpočet na rok 2011 plánuje uspořit šest miliard eur (148,1 miliardy ), tedy 40 procent z celkových úspor, se kterými počítá čtyřletý program v objemu 15 miliard eur (370 miliard ). Rozpočet je tedy součástí čtyřletého úsporného plánu, který irská vláda přijala ve středu 24. listopadu. Ten počítá se zvýšením daně z přidané hodnoty (DPH), která postupně vzroste ze současných 21 procent na 22 procent v roce 2013, a na 23 procent do roku 2014. Irská vláda se shodla i na nutnosti snížit minimální hodinovou mzdu o jedno euro na 7,65 eura.

Dublin oficiálně požádal o pomoc EU a MMF v neděli 21. listopadu. Země má především potíže s bankovním sektorem, který silně zasáhla bublina na trhu s nemovitostmi. Se započtením sanace bankovního sektoru by letos rozpočtový schodek měl dosáhnout až 32 procent hrubého domácího produktu (HDP).

Právě v úterý ministři financí EU formálně schválili záchranný balíček pro Irsko v objemu zmíněných 85 miliard eur (2,04 bilionu ). Z této částky poputuje 35 miliard eur (87,6 miliard ) do irského bankovního sektoru, zatímco 50 miliard eur (1,2 bilionu ) získá samotné Irsko na pokrytí svých rozpočtových potřeb. Na pomoci se formou bilaterálních půjček budou podílet i nečlenové eurozóny, jako Velká Británie, Švédsko a Dánsko. Polovinu financí určených pro bankovní sektor, tedy 17,5 miliard eur (438,2 miliardy ), poskytne samotné Irsko.

Ministři financí dále schválili podmínky pomoci, a také prodloužení lhůty, ve které Dublin musí snížit rozpočtový schodek pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP). Původně tak Irsko mělo učinit do roku 2014, nyní má čas až do roku 2015.

Evropská komise očekává, že v letošním roce irské hospodářství klesne o 0,2 procenta, zatímco v příštím roce stoupne o 0,9 procenta.

Simone Radacicova, David Vandrovec, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688