TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  07.12.2010 00:20:06

E15: Bakala zkoumá šance i na ukrajinském trhu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ukrajinská černouhelná těžařská skupina Sadovaya, která v příštích dnech zamíří na varšavskou burzu, se podle polského tisku ocitla v hledáčku jednoho z nejbohatších českých podnikatelů Zdeňka Bakaly. Ve svém úterním vydání to píše deník E15.

Bakalova těžařská společnost NWR, které se zatím nepodařilo výrazněji prosadit v Polsku, nyní údajně vsadila právě na východoukrajinské doly, které ovládají tamní podnikatelé Alexandr Tolstouchov a Sergej Stěcurin.

NWR to nekomentuje,“ řekl deníku E15 mediální zástupce společnosti Vladimír Bystrov. Představitelé Bakalovy skupiny již dříve potvrzovali, že na Ukrajině hledají akviziční příležitosti, na druhé straně je zjevné, že pokud jde o uhlí, žádný projekt zatím není v pokročilém stadiu. Další společnost Zdeňka Bakaly a jeho maďarského společníka Petera Kadase RPG nicméně už dříve koupila podíl ve Ferrexpu, které na Ukrajině vlastní velké železnorudné doly.

Bakala zkoumá šance i na ukrajinském trhu NWR má údajně zájem o těžařskou firmu Sadovaya. Polský tisk dává údajný Bakalův zájem o skupinu Sadovaya do souvislosti se zatím neúspěšným pokusem NWR dobýt polskou důlní společnost Bogdanka. „Nepodařilo se v Polsku, možná se podaří na Ukrajině,“ napsal list Parkiet. NWR ale odmítá, že by nyní ztratila zájem o polský trh. Zajímá se jak o Polsko, tak o Ukrajinu.

Faktem je, že Sadovaya bude první ukrajinskou společností, která se rozhodla vstoupit na zahraniční burzu. To z ní může činit atraktivní nevěstu. Na druhé straně NWR neusiluje o získání menšinových podílů a majoritní akcionář skupiny Sadovaya Tolstouchov nepřipouští, že by měl do jeho impéria během příštích dvou let vstoupit oborový investor. Na burze má být ve volném prodeji pouze čtvrtina akcií. Není zcela vyloučeno ani to, že zprávu o námluvách NWR a firmy Sadovaya někdo v Polsku rozšířil v rámci konkurenčního boje o tamní uhelné společnosti.

Sadovaya chce za svůj čtvrtinový podíl získat na varšavské burze až 62,5 milionu dolarů (1,17 mld. ). Lze očekávat, že do budoucna budou na Ukrajině na prodej i státní doly, ty však nemusejí být takovou atraktivní příležitostí jako těžařské firmy, které jsou už dnes v soukromých rukou.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688