Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Údaje o firmách  |  02.12.2010 11:45:38

Raiffeisenbank do září vydělala 1,4 mld.Kč

HLAVNÍ UKAZATELE V MEZIROČNÍM SROVNÁNÍ:

·         Čistý zisk -15.5% na 1,368 miliardy

·         Celková aktiva +1,8 % na 185,3 miliardy

·         Vklady klientů +5,2 % na 124,7 miliardy

·         Úvěry klientům +6,5 % na 150,1 miliardy

·         Provozní náklady vzrostly o 5,7 % na 3,37 miliardy

·         Nárůst vlastního jmění o 5,5 %  na 13,5 miliardy

·         Nárůst ztrát ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek o 25,3 % na 1,729 miliardy .

„Pokles zisku je způsoben především vyšší tvorbou opravných položek u domácností a kolísáním přecenění zajišťovacích derivátů. Obchodně se nám naopak letos daří. Radost mám především z toho,  že zrychluje tempo růstu úvěrů, oživení přitom vidíme především ve firemním sektoru. U domácností nadále pokračuje oživení zájmu o hypotéky,“ komentoval výsledky generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank Lubor Žalman.

„Ztráty z nesplácených úvěrů ještě pořád rostou především u domácností, naopak ve firemním sektoru klesají díky oživení hospodářství. Vývoj nesplácených úvěrů domácností přitom s několikaměsíčním zpožděním kopíruje vývoj nezaměstnanosti, nečekáme tedy zlepšení minimálně do poloviny příštího roku,“ dodal.

„V příštím roce se chceme ještě více zaměřit na prémiové i privátní klienty, pro které budeme budovat speciální obchodní místa. Budeme dále rozšiřovat pobočkovou síť, ve firemním sektoru chceme ještě více využít rostoucí poptávku firem po úvěrech. Budeme rovněž finišovat na přípravách nového IT systému,“ naznačil Lubor Žalman hlavní plány pro rok 2011.

 

 

VÝVOJ DO ZÁŘÍ  2010 A VÝHLED NA ROK 2011

·         Raiffeisenbank oznámila větší důraz na obsluhu tzv. prémiových klientů. Banka v rámci konceptu Raiffeisen Premium Banking do konce roku 2011 otevře zhruba 50 poboček pro  klienty s vyššími příjmy.

·         Kromě prémiových klientů banka rovněž zesílí důraz na privátní klienty, pro které začne budovat kompletně nový systém obsluhy a specializovaná obchodní místa. První takové místo banka otevře po novém roce. „Vstupenkou“ do obsluhy privátních klientů budou vklady
přes 5 milionů korun.

·         Další posílení úvěrování firemního sektoru. Raiffeisenbank chce být připravena na větší poptávku po úvěrech. Zjednodušila a zrychlila proto úvěrový proces, rovněž přesouvá velkou část rozhodovacích pravomocí do jednotlivých regionů. Pro klienta bude hlavním přínosem rychlejší vyřízení úvěru.

·         Zájem firem o úvěry přitom roste. V první polovině roku jsme začali pociťovať opětovný nárůst poptávky především po financování zásob, postupně se zvyšují i požadavky na financování pohledávek a očekáváme zvýšení poptávky po úvěrech zaměřených na financování výroby pro export.

·         Nárůst zájmu o hypotéky. Do září jsme meziročně zvýšili prodej hypoték o 43 procent na 10 miliard korun. Roste i průměrná výše hypotéky, která se vyšplhala přes 1,7 milionu korun a meziročně je o 150 tisíc Kč vyšší. Největší zájem je přitom o tříletou fixaci úrokové sazby.

·         V souvislosti s pokračující expanzí hledá banka několik set nových zaměstnanců. Uplatnění naleznou především zaměstnanci určení pro obsluhu prémiových klientů, Raiffeisenbank však hledá rovněž IT experty, kteří by se podíleli na zavádění nového bankovního systému.

·         Pokračují práce na novém IT systému. Jedná se o jednu z největších IT zakázek na českém trhu za poslední roky, hlavním dodavatelem bude indický Infosys. Investice výrazně přesáhne miliardu korun v horizontu tří let, nový systém bude spuštěn na počátku roku 2012.

·         Další úspěchy v prestižní anketě Banka roku: Raiffeisenbank počtvrté z posledních pěti let získala titul pro Nejdynamičtější bankuČeské republice, eKonto bylo potřetí v řadě vyhlášeno nejlepším účtem. Kromě toho Raiffeisenbank uspěla i v hlavní kategorii Banka rokua  v nové anketě Banka bez bariér. Banka rovněž získala ocenění v anketě Top Filantrop.

 

 

 

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA 1. -3. ČTVRTLETÍ 2010

ČISTÝ ZISK Čistý zisk banky meziročně klesl o 15,5% na 1,37 miliardy korun. Důvodem je především kolísající přecenění zajišťovacích derivátů a tvorba opravných položek u domácností.

STRUKTURA VÝNOSŮ Klientské výnosy pokračovaly v růstu, přispěl k tomu jak pokračující příliv vkladů, tak i rostoucí úvěrové portfolio. Čisté úrokové výnosy meziročně vzrostly o 12,6 % na 5,26 miliardy korun,  příjmy z poplatků (především díky částečnému oživení obchodování ve firemním sektoru) vzrostly o 17,5 % na 1,38 miliardy korun.

ŘÍZENÍ RIZIK  Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek vzrostly o čtvrtinu na 1,73 miliardy korun. Ve firemním sektoru je už vidět jisté oživení, naopak stále vysoká nezaměstnanost i nadále způsobuje nárůst nesplácených úvěrů domácností. Předpokládáme, že situace u domácností se nebude zlepšovat minimálně do poloviny příštího roku.

NÁKLADY Provozní náklady  meziročně vzrostly mírně o 5,7 % na 3,37 miliardy korun, a to i přes pokračující nárůst IT investic, které přispěly k nárůstu odpisů o 30%.

VKLADY A ÚVĚRY Celková aktiva vzrostla meziročně o 1,8 % na 185,3 miliard korun. Růst úvěrů i vkladů se vyrovnává, zatímco vklady meziročně vzrostly o pět procent, růst úvěrů  zrychlil na 6,5 %.

KAPITÁL Vlastní jmění banky meziročně vzrostlo o 700 milionů korun na 13,5 miliardy.  Kapitálová přiměřenost banky zůstala stabilně vysoká na úrovni 10,6 %. Poměr nákladů a výnosů se dostal na 48,1 % a návratnost kapitálu před daní (ROAE) dosáhla 13,65 %.

Tomáš Kofroň

Raiffeisenbank a.s. 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)
St   9:15  EP Infrastructure: EBITDA v minulém roce poklesla o 16 % Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

30.08.2012Raiffeisenbank do června zvýšila zisk o 25% na 1,5 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.02.2012Raiffeisenbank loni zvýšila zisk o 22% na 2,22 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
01.12.2011Raiffeisenbank za 9M zvýšila zisk o 30% na 1,8 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688