Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  02.12.2010 10:18:24

ČS - koment 2.12. - dluhový thriller pokračuje, čekání na ECB a na zítřejší trh práce v USA

ČR + Region

·          CZ(D-1) P. Řežábek z ČNB  se včera rozmluvil -  že je rád, že kačka oslabila (my také), že sazby jsou „extrémně nízko, příliš nízko a že by byl klidnější, kdyby byly na vyšší úrovni“, ale že je stabilita nadevšecko („stabilita sazeb je pro ekonomika důležitá kotva“). To mi (znovu) naznačuje jakousi niternou (škoda, že tohle není psáno po anglicky – hodilo by se sem slovo „visceral“ :) ) nechuť k růstu sazeb. A proto – ač si myslíme, že sazby by vzhledem k oživení měly být tak o 50 bps. výš, bude to ještě s tou ČNB boj, ukecat ji :) :)

·          CZ,PL(D-1): PMI OK u obou, stabilně nad 55, nové objednávky tak v cajku, u obou rychle rostou ceny vstupů, výstupy mnohem pomaleji ale to povolí jak povolí marže. Obojí nás dále utvrzuje o potřebě vyšších sazeb .

Svět

·          EMU(D,D-1) Dluhový thriller pokračuje a trochu mi připomíná situaci v USA před a po krachu Bear Stearns. Tam se taky zkoušel  individuální přístup -  až se po krachu Lehman Bros. přišlo na to, že to takhle nepůjde. K něčemu podobnému má nakročeno i EMU. Dnes zasedá ECB a celkem se čeká, že přijde s něčím radikálním. Již v úterý se totiž tajuplně vyjádřil Trichet , že prý „nikdy neříkej nikdy“ ohledně jednoho z radikálních nápadů na vyřešení krize = emise společných eurobondů garantována společně všemi státy EMU. Ne že by to byla úplná hloupost (v podstatě ekvivalent navýšení květnového fondu), ale nevím, jak se k tomu postaví Němci – jejich samotný kredit to vůbec nezlepší (už včera byla poptávka v jejich aukcí dost nízká), naopak, a navíc to bude trvat nějakou dobu – a tyhle hladové trhy chtějí něco rychle. Jako lreálnější- operativnější, politicky průchodnější (přece jenom - tisknutí peněz je lidem celkem fuk, dluhy vlastní vlády už méně) - se jeví navýšení programu odkupu bondů ze strany ECB. Peněz má ECB z definice kolik chce, a Weber snad kvůli tomu tolik spánku neztratí :) Riziko? Pár lidí se v Německu asi přesvědčí, že s tím eurem to zas takový dobrý nápad možná nebyl...Dlouhodobé následky – kdoví...V každém případě ECB bude muset vytáhnout kanon jak na mamuta, vzhledem k tomu, že jenom SP+IT potřebují v ‘11 a ’12 cca 700 mld. EUR...1500-2000 mld., co říkáte? :) V předtuše záchrany se EUR dostalo na 1.31.Zítra může být rally – možná není špatná chvíle na čistě spekulativní long EURUSD ;)

·          US(D-1) A další data pro potěchu Sarah Palin, ječící na Fed „cease and desist“. ADP data ukázala na růst  prac. míst v soukromém sektoru o 93k (nejvíce od 03/07), což je dobré znamení před pátečnými ofiko payrolly, a potvrzení oživování. PMI výrobní index sice solidní, po šestnácté v expanzi, ale ve struktuře mírně zpomalily  nové objednávky a rostly zásoby, což na  euforii  není. Dále rostla zaměstnanost – to je zase OK. Vesměs neutrální  číslo, 4Q/10 by mohl být mírně rychlejší než 3Q/10.

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688