TNBiz (TN.cz)
Reality  |  30.11.2010 02:40:05

E15: Irští developeři couvají ze svých projektů v Česku

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Irská dluhová krize dopadá i na realitní trh v Česku, kde působí řada ostrovních developerů, informuje úterní vydání deníku E15.

Kvůli finančním problémům mateřské firmy Ballymore se neuskuteční jeden z nejkontroverznějších projektů v samotném centru Prahy, kterým mělo být vybourání a nová zástavba vnitrobloku mezi Václavským náměstím a ulicemi Na Příkopě, Jindřišskou a Panskou. Jak zjistil deník E15, investor Welwyn Company, za nímž firma s irským kapitálem Ballymore stojí, už oslovuje s nabídkou odprodeje nemovitostí ostatní developery. „Nabídku jsme také dostali, ale projekt je za současných ekonomických podmínek příliš rozsáhlý,“ řekl E15 zástupce jedné z velkých domácích realitních firem, který si nepřál být jmenován.

Podle irských médií má Ballymore problémy s dokončením svých rozestavěných projektů na britských ostrovech a její dluhy u tamních bank dosahují stovek milionů eur. Své aktivity v Česku utlumili také irští podnikatelé z firmy Red group, které patří 24hektarový brownfield Waltrovka v Praze 5. Projekt, který počítá s výstavbou kancelářského komplexu a rezidenční čtvrti, zamrzl a Red group hledá po trhu kupce alespoň pro části území či strategického partnera. Třetím velkým developerem s irskými kořeny je v Česku skupina Avestus Real Estate, která před pár lety oznámila mohutnou expanzi na středoevropský trh. Z plánovaných sedmi projektů v tuzemsku však zatím´došlo na výstavbu prvních etap, a to pouze ve dvou případech. Avestus dokončil část pražského rezidenčního projektu Modřanský háj a chystá pokračování kancelářského centra Explora v Praze 5. Setrvání irských developerů bude záviset hlavně na zdrojích financování.

„Pokud stojí za developerem výlučně irský kapitál a irské banky, může teď narážet na potíže,“ potvrzuje ředitelka tuzemské pobočky mezinárodní poradenské společnosti Knight Frank Zdeňka Klapalová. To je hlavně případ společnosti Ballymore, kterou finacovaly potápějící se Anglo Irisk Bank i Bank of Ireland. Čistý dluh firmy Ballymore International dosáhl podle listu Irish Times 885 milionů eur už ke konci loňského roku. „Hledáme všechny dostupné cesty, jak zajistit financování a stabilizovat kapitálový základ naší skupiny,“ uvedla nyní v prohlášení firma Ballymore. Hlavním projektem společnosti Ballymore měla být v České republice obří výstavba u pražského Václavského náměstí, proti níž protestovala řada památkářů. Projekt totiž zahrnoval bourání historických budov. Navíc hustá zástavba ve vnitrobloku měla převyšovat domy ústící do ulic. Stavba měla začít podle původního plánu už příští rok. Oslovení developeři, kterým společnost Ballymore projekt nabídla k prodeji, jej považují z ekonomického hlediska za megalomanský.

V současné situaci je na tom paradoxně o něco lépe firma Red Group. „V Irsku nemají, ani neměli žádný významný realitní projekt, zato v České republice jich několik úspěšně realizovali. Pokud má společnost za sebou fungující projekty, může využívat financování od bank v regionu a není odkázána na zdroje z Irska,“ vysvětluje Klapalová. Projekt Waltrovka se však potýká s velkými ekologickými zátěžemi. Navíc po propadu poptávky na celém realitním trhu není možné začít s výstavbou na velkých územních celcích s chybějící infrastrukturou.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

30.11. 15:43  to je dobře... (jarda)
30.11. 05:14  to je dobře... (Luboš)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688