TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  22.11.2010 14:05:10

ArcelorMittal Ostrava opět dodává surové železo společnosti Evraz Vítkovice Steel

Mediafax

OSTRAVA (MEDIAFAX) - Vysoké pece ArcelorMittal Ostrava už opět dodávají surové železo ocelárně Evraz Vítkovice Steel. Pojízdné mísiče zvané veroniky, vozící materiál pro výrobu oceli, jezdí mezi dvěma ostravskými hutěmi od pátku, informovala v pondělí agenturu Mediafax mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová.

"Za pátek a víkend jsme Evrazu expedovali už 3,5 tisíce tun surového železa," uvedla Breiová.

"Dodávky jsme po uzavření nové dohody obnovili v pátek 19. listopadu. V půl sedmé ráno jsme vyvezli do vítkovické ocelárny prvních 200 tun,“ řekl ředitel pro výrobu a techniku Josef Buryan.

V pátek tak společnost ArcelorMittal Ostrava dodala do vítkovické ocelárny prvních 1132 tun surového železa, o víkendu pak dalších 2422 tun.

Surové železo se přepravuje ve speciálních železničních vozech. Jsou to pojízdné mísiče, kterým se v hutnické mluvě říká veronika. Surové železo je tak možné transportovat přímo od vysokých pecí v tekutém stavu až do ocelárny odběratele. Do jedné veroniky se vejde zhruba 100 tun tekutého surového železa o teplotě kolem 1400 stupňů. Během uplynulých tří dnů vypravila doprava ArcelorMittal Ostrava do společnosti Evraz Vítkovice Steel 38 veronik s tekutým surovým železem.

Smlouvu o obnovení dodávek surového železa pro ocelárnu podepsali v pátek 29. října představitelé obou společností. Zaručuje dodávky surového železa od listopadu 2010 do konce příštího roku. ArcelorMittal Ostrava podle ní dodá do vítkovické ocelárny 65 tisíc tun surového železa ještě do konce letošního roku a dalších 550 až 600 tisíc tun během roku 2011. Ve smlouvě je rovněž zakotvený způsob stanovení ceny.

O hrozbě uzavření ostravské ocelárny začali hovořit představitelé Evraz Group, kam Evraz Vítkovice Steel patří, už letos v květnu. Zatímco v Evrazu tvrdili, že nabízené ceny surového železa jsou příliš vysoké, ve firmě ArcelorMittal byli přesvědčeni, že jejich nabídky jsou vstřícné a Evraz na ně nereaguje záměrně s cílem ocelárnu skutečně uzavřít. Evraz Vítkovice Steel proto nakonec letos na začátku července zastavil provoz ocelárny, což způsobilo velké problémy také firmě ArcelorMittal, protože do té doby odebírala ocelárna jednu třetinu produkce jejich vysokých pecí.

Z 320 ocelářů byla třetina po celou dobu odstávky doma s 80 procenty mzdy, třetina vypomáhala ve válcovně a zbytek prováděl údržbu v ocelárně. Uzavření dohody umožnilo návrat do práce všem ocelářům.

Ivana Gracková, grackova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688