iPoint (iPoint.cz)
Finance  |  05.11.2010 14:31:28

Citi: Investoři, namísto Evropy vsaďte na Asii! A Česko?


iPoint.cz

Život investora sestává z neustálé rekognoskace investičních příležitostí a operativnímu přizpůsobení svého portfolia aktuálním podmínkám. Zvláště ty současné jsou náročné nejen na nervovou soustavu investorů, ale jsou velkou výzvou schopnostem jejich úsudku. Důležitou položkou v investorském slovníku je termín „emerging markets.“ Tyto trhy všechny zajímají zkrátka proto, že mají vyšší průměrný výnos než trhy vyspělé. To je však zaplaceno vyšší mírou rizika, jejímž tržním projevem je zvýšená volatilita. Investoři mají ovšem jednu nectnost: Vnímají pozitiva a negativa rozvíjejících se trhů poněkud asymetricky, více citlivý jsou na zkazky o vysokém výnosu, méně pak na druhou stranu této mince, riziko. Otázkou je, jak vnímat trh český. Průměrný investor na frankfurtské burze prohlásí možná domácí akciový trh za Divoký západ, přestože leží východním směrem. Investor český bude pochopitelně cítit situaci trochu jinak a „přepošle“ názor frankfurtského obchodníka dále na východ. Kde je pravda? Ne že bychom tu chtěli rozebírat definici emerging markets, jádrem dnešního článku má být konkrétní názor analytiků Citi na tyto investiční lokality, pravdou však zůstává, že významným (ne-li rozhodujícím) kritériem, jež staví pomyslnou demarkační čáru mezi vyspělé a rozvíjející se trhy, je výše politického rizika. Jak jej měřit? Stejně jako riziko tržní, tj. mírou volatility. Volatility čeho? Podmínek, za kterých daná společnost, v našem případě ekonomicky produktivní část společnosti, funguje. V konkrétní rovině máme na mysli pochopitelně četnost legislativních změn týkajících se podnikání. A pokud si český investor přečte novinové titulky alespoň za jeden týden týkající se podnikání v energetice, přesněji alternativních zdrojích, nelze nedospět k názoru, že náš přívlastek „emerging“ je pro náš trh stále výstižný. Ano, v mnoha případech jde o nápravu starších, méně vhodných řešení, obraz, který tento proces vrací investorům, je ovšem jednoznačný: Změny podmínek podnikání implikují zhoršenou možnost plánovat, a to nejen podnikání samotné, ale pochopitelně i zprostředkovanou investici skrze cenné papíry. Nicméně pojďme k materiálu Citi: „Zůstáváme bullish vůči akciím emerging markets,“ uvádí podle serveru Business insider analytik Geoffrey Dennis ze Citi v materiálu věnovaném globální strategii na rozvíjejících se trzích. Co studie očekává?

Citi je bullish vůči emerging markets, na Čechy má ovšem jiný názor. Považuje Citi emerging markets za bublinu? Podívejte se na názor analytiků Citi a přehled vývoje P/E a P/BV emerging markets za poslední dekádu. Čtěte na iPOINT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688