Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  20.06.2001 11:03:05

Akcie: Pražská burza v úterý velmi silně posilovala tažena růstem akcií telekomunikačního sektoru a...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 20.6.2001

      Komentář k trhům

       Pražská burza v úterý velmi silně posilovala tažena růstem akcií telekomunikačního sektoru a Komerční banky. Index PX-D v úterý vzrostl o 1,8% na 1180,4 bodu. Investoři nakupovaly hlavně telekomunikační tituly, které byly podpořeny pozitivní náladou na zahraničních trzích. Český Telecom v úterý posílil o 3,2% a České radiokomunikace vzrostly o 1,8%. Následovala je Komerční banka, která v závěru obchodování reagovala na zprávy, že vláda by mohla v příštím týdnu rozhodnout o vítězi tendru na její privatizaci. Akcie banky posílily o 1,7%. Akcie ČEZu zažily velmi volatilní reakci. Otevřely níže poté co se objevily zprávy, že německá RWE hodlá přestat nakupovat elektřinu od ČEZ. Tyto zprávy byly během dne dementovány a spolu se schválením historicky první dividendy pomohly akciím ČEZu ranní ztráty překonat, když v úterý uzavřel o 0,6% výše.

       Dnes očekáváme, že české akcie otevřou níže kvůli negativním privatizačním zprávám. Český Telecom by mohl trh podpořit.

       Komentář k zahraničním trhům

       Technologické akcie včera mírně posilovaly o 0,2% na 1992,7 bodu vyjádřeno indexem Nasdaq. Nicméně, akcie po otevření velmi silně posilovaly až o 3% v reakci na pozitivní zprávy od společnosti Oracle. Nicméně, svoje zisky později ztratily, hlavně kvůli poklesu akcií výrobců počítačů. Zprávy od Oracle pomohly i ostatním výrobcům software jako Adobe a BEA Systemsn. Index DJIA včera vzrostl o 0,5% na 10596,7 bodu. Včera oslabovaly akcie General Electric a Honeywell v reakci na prohlášení presidenta GE, že nevidí šanci že by EU povolila spojení těchto společností. Dnes bude velmi sledován projev šéfa FEDu Alana Greenspana, který bude důležitý především kvůli zasedání americké centrální banky příští týden.

       Německé akcie včera posilovaly taženy růstem technologických akcií. Index Dax vzrostl o 0,9% a Nemax 50 posílil o 0,7%. Nejlépe se dařilo akciím SAP v reakci na zprávy od společnosti Oracle. Posilovaly i akcie Siemens. Dařilo se akciím výrobců automobilů, taženy hlavně růstem akcií společnosti Volkswagen, které byly taženy výše spekulacemi o možném převzetí americkou automobilkou Ford. Dnes se očekává, že německé akcie oslabí v reakci na profit warning společnosti Infineon.

       Komentář ke společnostem

       Privatizace

      

      
Ministerstvo financí údajně pracuje na zprávě o privatizaci, která by měla snížit očekávání privatizačních výnosů a odložení očekávání dokončení privatizace. Podle nejmenovaných zdrojů by měly být v tomto roce privatizovány pouze telekomunikační společnosti Český Telecom, České radiokomunikace a Komerční banka. ČEZ a Unipetrol by mohly být dokončeny v příštím roce.

       Privatizace Českých radiokomunikací údajně stále nesplňuje požadavky vlády. Ta očekává minimální výnos 12mld ale konsorcium TeleDanmark/Deutsche Bank údajně nabízí 9-9,5mld ( 578-605 za akcii). Banka údajně požaduje devět měsíců na další jednání.

       Ministerstvo financí včera uvedlo, že vláda by mohla vybrat vítěze výběrového řízení na privatizaci Komerční banky již v pondělí. Nicméně, několik zdrojů uvedlo v MF Dnes, že nabídky dosahují 22-30mld ( 964-1315 za akcii) oproti očekávání vlády 40mld ( 1754 za akcii). Zájemci údajně požadují slevy z kupní ceny pokud stav banky nebude odpovídat situaci jak je prezentována vládou a auditorem.

      

       ČEZ

      


       Akcionáři společnosti včera na valné hromadě schválily výplatu dividend ve výši 2 na akcii. Nicméně, ředitel společnosti varoval akcionáře, že bude velmi těžké dosáhnout plánovaného zisku ve výši 5,4mld podle CAS. Jedná se hlavně o problémy s exporty elektřiny do Německa. ČEZ by mohl od E.ON získat jednorázovou kompenzaci za odstoupení od kupních smluv. Podle ředitele ČEZ by mohla společnost podle pesimistického scénáře skončit v roce 2002 ve ztrátě.

       Rok 2002 bude pro ČEZ nesmírně těžký. Trh s elektřinou bude částečně liberalizovaný a Temelín bude uveden do provozu, což zvýší provozní páku společnosti. Pokud dojde k naplnění pesimistických scénářů s exporty do Německa, dojde k poklesu využití kapacit a tedy marží.

      

       Unipetrol

      


       Česká rafinérská včera uvedla do provozu novou jednotku katalytického krakování, která zvýší výrobu benzínů a sníží produkci topných olejů

       Česká rafinérská údajně ztratila domácí trh, když její podíl údajně opět poklesl pod 50%. Jednotka FCC by měla zlepšit konkurenční schopnost rafinérie, ale zvýšená produkce povede k tlaku na ceny a tedy marže.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688