Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  23.07.2001 11:02:50

Kurzy měn: Evropské měně se i v průběhu pátečního obchodního dne dařilo, a to navzdory zveřejnění ne příliš..

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 23.7.2001

      Kurz USD/EUR

       Evropské měně se i v průběhu pátečního obchodního dne dařilo, a to navzdory zveřejnění ne příliš optimistických evropských dat. Květnová průmyslová produkce za celou EMU totiž meziměsíčně poklesla o –0,1%, což znamenalo meziroční pokles také o –0,1%. Jednalo se o vůbec první pokles v historii. Euro však čerpalo z událostí minulých dnů a obav z toho, že se americká ekonomika ze svého dna jen tak nedostane. Zatímco ráno se kurz kotoval pouze těsně nad hladinou 0,8700, v odpoledních hodinách se vyšplhal až k 0,8786, což je nejsilnější hodnota společné evropské měny za poslední dva měsíce.

       Euro stále čerpalo podporu ze středečních slov Alana Greenspana, že oživení americké ekonomiky by do konce letošního roku přijít nemuselo. To v kombinaci se zprávami z akciových trhů, že třetí čtvrtletí bude znamenat další pokles zisků amerických korporací, znamená oslabení proudu investic směrem do dolarových aktiv, což se promítá i do oslabování kurzu amerického dolaru. Svou roli sehrála i v průběhu minulého týdne zveřejněná obava amerického prezidenta G.Bushe, že příliš silný dolar ztěžuje situaci amerických exportérů.

       Americké obchodování však již bylo ve znamení trendu zcela opačného, američtí obchodníci svou měnu podrželi. Částečně se jednalo o technickou korekci předcházejících eurových zisků a uzavírání pozic před nadcházejícím víkendem, částečně dolar profitoval z podpory, která vzešla ze zasedání zemí G7. Kurz se tak v průběhu amerického obchodování vrátil k hladině 0,8700. Uplynulý týden nakonec euro zakončilo těsně nad touto hladinou na 0,8709.

       Na zasedání zemí G7 prohlásil prezident USA G.Bush, že americká ekonomika již dosáhla svého dna a nyní se začíná pomalu zotavovat. Optimismus ohledně hospodářského zlepšení americké ekonomiky ve druhé polovině letošního roku vyjádřili i ostatní představitelé zemí G7. Prezident Bush zároveň vyjádřil svou důvěru v politiku silného dolaru.

       Klíčovou událostí dnešního dne je zveřejnění německého Ifo indexu za červen. Podle očekávání trhu by mělo oproti předcházejícímu měsíci dojít k mírnému snížení indexu hospodářské aktivity. Pro vývoj kurzu eura bude důležité, jak silný tento pokles bude. Negativně by bylo hodnoceno snížení indexu pod úroveň 90,0 bodů.

      

       Kurz CZK/EUR

       Koruna v pátek proti euru mírně posílila. Ráno zahájila své obchodování na hladině cca 33,90. V průběhu dne za klidného obchodování posílila na hladinu 33,84. Odpoledne pak zažila pohyb zpět nad úroveň 33,90. Na silnější pozice se ale nakonec vrátila. Obchodování nebylo v průběhu dne ovlivněno žádnými fundamenty. Obchodníci pouze před víkendem uzavírali své pozice. Koruna tak nakonec zavřela na 33,85, což odpovídá v markovém vyjádření hodnotě 17,30.

       Protože dnes z domácí ekonomiky zveřejnění žádných důležitých dat neočekáváme, bude se obchodovat pouze technicky se zřetelem k vývoji kurzu eura proti dolaru. Pro dnešní den tak očekáváme, že se koruna bude obchodovat v pásmu mezi 33,75 a 34,05. Z fundamentálního pohledu bude zajímavá až středa, kdy bude zveřejněn výsledek našeho červnového zahraničního obchodu. Ve čtvrtek se pak bude konat „velká" bankovní rada k měnové politice.

      

       Kurz CZK/USD

       I proti dolaru byl páteční vývoj celkem klidný. Ráno koruna zahájila na úrovni cca 38,80. Vývoj kurzu naší měny byl zcela v moci trhu euro/dolar, kde euro společně s korunou nejdříve posilovalo a koruna se tak dostala i pod hladinu 38,60 až k 38,54. Později odpoledne ale dolar v důsledku podpory ze strany vrcholných představitelů zemí skupiny G8 obrátil vývoj ve svůj prospěch a začal posilovat. Koruna se tak propadla až téměř k hladině 38,90. Závěrečný kurz uplynulého týdne činil 38,83.

       Vzhledem k tomu, že na domácí scéně by dnes měl být klid, bude se obchodování koruny proti dolaru řídit pouze tím, jak se povede euru proti dolaru. Z tohoto pohledu bude tedy i pro tento trh klíčovým indikátorem dnes dopoledne zveřejňovaný německý ifo index. Pokud dojde k jeho výraznějšímu propadu, hrozí oslabení koruny nad 39,00.

      

       Kurz JPY/USD

       Jen v pátek proti dolaru mírně posílil. Své obchodování zahájil na úrovni 123,38. Za japonského obchodování nejdříve posílil pod hladinu 123,00. Dopoledne se ale začal prudce propadat a skončil tak dokonce až na úrovni 123,74. Odpoledne ale všechny tyto ztráty smazal a posílil až pod úroveň 122,80. Nakonec ale zakončil své obchodování na slabší úrovni 123,02.

       Jen za svátečního japonského obchodování nejdříve posílil, když hlavním důvodem repatriace zisků penzijních fondů a bank. Odpoledne byl pak pohyb jenu ovlivněn pohybem na trhu euro-dolar, kde euro celkově posilovalo. Dolar je totiž v současné době pod tlakem jak méně příznivých ekonomických čísel, tak i zpráv o možné změně americké politiky silného dolaru. Tuto změnu politiky pak G.W.Bush na víkendovém zasedání významných představitelů skupiny zemí G8 vyvrátil.

       Dnes ráno byl zveřejněn výsledek červnové obchodní bilance. Ta skončila v očekávaném přebytku 761,7 mld Y. Oproti minulému měsíci zaznamenala lepší výsledek i květnová výroba v terciálním sektoru (0,4% m/m, trh ale očekával 0,8% m/m). Dále byl zveřejněn i index spotřebitelské důvěry za druhé čtvrtletí. Index zaznamenal minimální růst z hodnoty 40,2 na 40,9.

      

       Kurz GBP/USD

       Libra v pátek proti dolaru nepatrně oslabila. Své obchodování zahájila na úrovni 1,4294. Výraznější pohyby zaznamenala libra v průběhu evropského obchodování, kdy se libra podívala až pod hladinu 1,4350. Nakonec ale svůj vývoj korigovala. Minulý týden tak uzavírala na úrovni 1,4235.

       Také libra byla v pátek značně ovlivňována nervozitou na trhu euro-dolar. Nervozita na trhu panovala především z důvodu nadcházející víkendové schůzky významných představitelů skupiny zemí G8. Prezident G.W.Bush dříve v průběhu týdne nedal jasně najevo své trvání na politice silného dolaru, což trhy velice znejistělo. Na schůzce G8 pak svůj vyjádřil, a to opět jako důvěru v ekonomiku a politiku silného dolaru.

       Z domácích fundamentů byl v pátek zveřejněn vývoj maloobchodních tržeb. Oproti minulému měsíci zaznamenaly červnové tržby nižší růst v podobě 5,6% y/y (v květnu 6,5% y/y). Trh ale očekával vyšší tempo, 6,0% y/y.

      

       Kurz PLN/USD

       Zlotý byl v pátek proti dolaru stabilní. Svůj obchodní den zahájil zlotý na úrovni 4,2100. Ihned po zahájení prudce oslabil až nad hladinu 4,2500. Stejně rychle ale zlotý své ztráty smazal. Po zbytek dne se zlotý pohyboval mezi úrovněmi cca 4,2100 a 4,2200. Své obchodování pak uzavřel na úrovni 4,2097.

       Zlotý byl v pátek velmi nervózní. Důvodem bylo konání zasedání bankovní rady centrální banky. Ta navzdory nepříznivým číslům z ekonomiky své úrokové sazby nesnížila. To, že se ekonomika nevyvíjí zcela nejlépe, potvrdil i páteční výsledek červnové nezaměstnanosti, která vzrostla na hodnotu 15,8%. Na tiskové konferenci centrální banky pak člen bankovní rady Cezary Jozefiak prohlásil, že věří v nastavení inflačního cíle centrální banky na konec roku 2002 v rozmezí 4-6%.

       Zlotý by v následujících dnech mohl uklidnit parlament schválením nárůstu plánovaného deficitu státního rozpočtu.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688