Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.10.2010 13:15:11

TZ Unipetrol: Výsledky ve 3Q - výrazný růst zisku i přes méě příznivé podmínky

Následuje TZ Unipetrolu v plném znění

Skupina Unipetrol vytvořila ve 3. čtvrtletí 2010 čistý zisk 175 miliónů korun
a provozní zisk (EBIT) ve výši 238 miliónů korun. V porovnání s minulým rokem jde o výrazné zlepšení: úroveň provozního zisku EBIT se oproti 3. čtvrtletí 2009 zvýšila téměř padesátinásobně.

Skupina ve 3. čtvrtletí vykázala tržby ve výši 22,5 miliardy korun. Rafinérie skupiny zpracovaly
1,182 miliónů tun ropy, což je téměř o deset procent víc než v předchozím čtvrtletí a o dvě procenta více než ve stejném období loňského roku.

Unipetrolu se podařilo zvýšit prodej rafinérských výrobků a prodej polyolefinů vykázal meziroční růst o 18 procent. O více než padesát procent stoupla poptávka po prémiových palivech VERVA.  Fixní náklady skupiny se za prvních devět měsíců letošního roku snížily oproti loňsku o více než
100 miliónů korun.

K vytvoření zisku přispěly ve 3. čtvrtletí segmenty petrochemie a maloobchod. Benzina se dokázala vyrovnat s nepříznivými podmínkami oslabeného českého trhu a dosáhla v rámci letošního roku zatím nejlepšího výsledku. Sníženou poptávku po klasických palivech způsobenou vyššími cenami v České republice ve srovnání se zahraničím částečně kompenzovala rostoucím prodejem prémiových paliv VERVA.

Zisk skupiny se ve srovnání s předchozím čtvrtletím snížil. Horší podmínky a jednorázové náklady způsobily, že na provozní úrovni klesl oproti 2. čtvrtletí o 70 procent. Třetí čtvrtletí bylo méně příznivé zejména pro rafinérský segment, který se musel vyrovnat s extrémně nízkými maržemi. Ty oproti
2. čtvrtletí klesly o 40 procent a zmenšil se rovněž rozdíl mezi cenami ropy Brent a Ural. Do celkového výsledku skupiny se dále nepříznivě promítl vývoj směnných kurzů a jednorázové náklady spojené s urychlením odstávky etylénové jednotky a tvorbou rezerv na odstavení zastaralé teplárny T200.  


Komentář k jednotlivým segmentům

Provozní zisk petrochemického segmentu ve 3. čtvrtletí dosáhl 176 miliónů korun, tj. o 20 % méně než ve stejném období v minulém roce. Výkonnost segmentu meziročně nejvíc ovlivnily tyto faktory: vyšší kombinované petrochemické marže, lepší struktura prodaných výrobků a zlepšená tvorba cen díky zahájeným iniciativám. Negativně se ve výsledku projevilo meziroční posilování kurzu USD oproti EUR.

Rafinérský segment vykázal ve 3. čtvrtletí provozní ztrátu 143 miliónů korun. Tržby se meziročně zvýšily o 21 procent na 17 miliard korun. Ve srovnání se 3. čtvrtletím 2009 segment těžil z vyššího podílu ziskovějších produktů ve svém výrobkovém portfoliu a z lepších prodejů. Rozdíl ceny ropy Brent a Ural se meziročně zdvojnásobil a rafinérské marže meziročně vzrostly díky lepším maržím u motorové nafty a LPG. Dále se v hospodaření segmentu příznivě projevilo meziroční posilování kurzu USD oproti CZK a aplikovaná úsporná opatření. Negativně se do výsledku promítlo přecenění zásob.

Segment maloobchodního prodeje motorových paliv dosáhl ve 3. čtvrtletí 2010 provozního zisku 171 miliónů korun, tj. o 29 % méně než ve 3. čtvrtletí 2009. Meziročně tento segment příznivě ovlivnila rostoucí poptávka po prémiových palivech (+51 %). Negativně se projevily meziročně nižší jednotkové marže na benzínu a motorové naftě, slabší poptávka po benzínu kvůli vyšším cenám v ČR ve srovnání se zahraničím a slabší doplňkový prodej.    

Výhled na následující období

Navzdory zhoršení některých vnějších faktorů - jako např. rafinérských marží a rozdílu cen ropy Brent/Ural – se v roce 2010 objevilo několik pozitivních trendů. Skupina ve 3. čtvrtletí 2010 dosáhla nejvyššího prodeje rafinérských výrobků za poslední dva roky a využití kapacit rafinérií díky dobrému stavu výrobních jednotek přesáhlo 85 %. Pozitivní přínos byl viditelný i na straně polymerů, kde se příznivě projevila i opatření přijatá pro zlepšení prodejů.

 

Nicméně oživení ekonomiky a trhu je stále velmi pomalé. Dosažení lepších výsledků hospodaření je tak nutné považovat za postupný proces. Unipetrol se pohybuje v silně konkurenčním prostředí: v regionu střední a východní Evropy je několik rafinérií a maloobchodní trh s pohonnými hmotami je oslabený kvůli daňové politice České republiky. Další oslabení konkurenceschopnosti Unipetrolu by mohlo být způsobeno navrhovaným zvýšením energetických nákladů kvůli podpoře výroby elektřinyfotovoltaických zdrojů.

 

Situace v našem odvětví je i nadále složitá. Ve všech segmentech musíme čelit velmi silnému tlaku konkurence, navíc zde panuje nejistota ohledně energetických nákladů v příštím roce. Skupina je nicméně ve velmi dobré finanční kondici, připravená čelit budoucím výzvám. V dalším období musíme pokračovat v našem úsilí o zlepšování efektivnosti a co nejlepší tvorbu cash flow,“ říká finanční ředitel a člen představenstva Unipetrolu Mariusz Kędra.

 

UNIPETROL, a.s., ovládá společnosti, které působí v petrochemickém průmyslu v České republice. V roce 2005 se stal Unipetrol součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina Unipetrol se zaměřuje především na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu.  Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům v České republice i na středoevropském trhu. Skupina Unipetrol je  v České republice jedna z největších z hlediska obratu a zaměstnává téměř 4000 lidí.

 

 

Blanka Růžičková

tisková mluvčí UNIPETROL, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688