Po prázdninách je čas na zařizování, dětský nábytek má být inspirací pro hry i učení

Po prázdninách je čas na zařizování, protože po prázdninách je dětský svět plný fantazie a dětských přání. Právě teď je nejvyšší čas na pořízení dětského nábytku, který je inspirací pro hry i učení. Kdo by si jako malý nepřál mít v dětském pokoji svůj malý hrad, domeček nebo iglů, či oblohu plnou hvězd. Dnešním dětem se jejich přání mohou dokonale splnit v podobě současného dětského nábytku a zařízení, které rozvíjí fantazii a možnosti jejich her.

Dětský pokoj, to je království našich dětí, ve kterém si hrají, sní i spí a později se učí a studují. Jak děti rostou, mění se i jejich požadavky na zařízení pokoje. Co zůstává, je pocit, který by dítě vždy mělo mít, a to nejen ve svém pokojíčku. Pocit bezpečí a sounáležitosti s rodinou i obývaným prostorem. Dětský nábytek a zařízení pořizujeme s ohledem na aktuální věk a potřeby dětí, ale s přihlédnutím na roky příští. Předškolák by mohl mít, ale školák již mít musí svůj pracovní stůl a kout, kde se bude učit a dělat úkoly. Zapomínat nesmíme na větší úložné prostory pro hračky, ve formě regálů nebo kontejnerů, prostornou skříň na oblečení, knihovničku, nebo police na knížky a postel, která může být i patrová.

Materiály pro dětský nábytek

Materiály, použité v dětském pokoji by měly být zejména hygienicky nezávadné, dobře udržovatelé a odolné. Nejlepší a nejvíce odolný dětský nábytek je nábytek z dřevěného masivu. Dalším, často používaným a vyhledávaným materiálem je lamino. Dětský nábytek je často vyroben z kombinace právě masivního dřeva a lamina. Tyto doplňující se materiály mají řadu výhod. Nábytek do dětského pokoje bývá často barevný a nápaditý. Dětské postele mohou být rozkládací, s možností pro přespání kamaráda, nebo rodiče, nebo s úložným prostorem. Obě varianty jsou velmi praktické. Patrové dětské postele mají nápadité vyhotovení spojené se skluzavkou, nebo jsou různě členěné a opatřené celou řadou úložných a hracích možností.

Materiály pro podlahu v dětském pokoji

Jako podlahová krytina je do dětského pokoje vhodný celoplošný kvalitní koberec s nízkým vlasem. Celoplošný dětský koberec má být veselý a barevný, je možné vybírat z velkého množství dezénů a potisků s dětskou tématikou. Vhodné jsou materiály vlněné nebo směsové, či kvalitní syntetické. Celoplošný koberec do dětského pokoje by měl být vždy podlepen, zejména kvůli větší bezpečnosti při hře na podlaze. Moderní koberce mají antistatickou a protišpinivou úpravu, jsou teplé a tlumí. Dalšími vhodnými krytinami jsou PVC, vinylové podlahy, linoleum, marmoleum, nebo korková podlaha. V dětském pokoji by neměl chybět i samostatný hrací koberec. Ke koupi jsou hrací koberce s postavičkami ze známých dětských filmů a seriálů, se závodními okruhy, se zoo, různými hrami, jako jsou člověče, nezlob se, pexeso, nebo pro ty mladší skládací puzzle. Samozřejmě, že všechny podlahové krytiny v dětském pokoji je nutné udržovat čisté a vysávat, nebo vytírat často. Dětským hřištěm v pokoji je podlaha a děti budou dýchat zvířený prach, který v neudržovaném koberci, nebo na jiné krytině bude.

Barvy v dětském pokoji

Barvy v dětském pokoji, to není jen barva stěn a stropu, ale i barva nábytku, podlahy, závěsů a záclon, nebo žaluzií, barva povlečení a doplňků. Barvy, kterými bude vymalován dětský pokoj by měly být zdravotně nezávadné a nejlépe omyvatelné. Děti budou ve svém pokojíku trávit hodně času, proto nad barvami opravdu hodně přemýšlejte. Jde o to, aby barvy navozovaly v dítěti příjemné pocity. Každé dítě je individualita a je dobré při výběru barev přihlédnout k jeho vlastnostem a temperamentu. S výběrem hlavní barvy by nám mělo pomoci samo dítě, nebo děti, které budou pokojík obývat. Všímejte si jejich kreseb a nejčastěji používaných barev a barev oblečení, které nosí nejraději. Pokud zvolíte bílou barvu stěn, doplňte ji barevnými obrázky, nebo veselými samolepkami a nechte děti po stěnách malovat. Pouze čistá bílá může působit studeně a bez fantazie. Méně znamená více i v případě barevnosti, výraznější volte pouze jednu barvu a k ní nanejvýše dvě tlumenější. Dobrou možností je vymalovat barvou pouze část pokoje, nebo pouze jednu stěnu. Uklidňujícím dojmem působí barvy světlejší a studenější, jako jsou odstíny modré a zelené. Teplé barvy, kterými jsou oranžová, žlutá a červená působí hodně aktivně. Na výmalbu dětského pokoje se nedoporučují příliš syté barvy a odstíny, dítě může mít problém se soustředěním, nebo usínáním. Protože barevně doladit dětský pokoj můžete i kobercem, nábytkem a doplňky, přemýšlejte o barevnosti pokoje jako o celku, nejen o barvách jeho vymalování.

Rozčlenění dětského pokoje

Dětský pokoj by měl mít několik hlavních zón a oblastí. Oblast, ve které si dítě hraje, případně provozuje další pohybové aktivity, oblast, kde si kreslí, píše a čte a kde se bude i učit a nakonec oblast, kde spí, případně odpočívá. Postel se doporučuje umístit u stěny a tak, aby z ní bylo vidět na dveře. Oblast určená pro hraní by určitě měla být opatřena kobercem. Pokud v pokoji není celoplošný, tedy dostatečně velkým kusovým kobercem. Pracovní stůl dítěte by měl být umístěn u okna tak, aby na něj dopadalo přirozené světlo. Vybavení a rozčlenění dětského pokoje je vždy podmíněno jeho velikostí a uspořádáním. Pokud dětský pokoj slouží více dětem, každé z dětí by mělo mít tyto zóny samostatné, což je někdy prostorový oříšek. Dá se vyřešit patrovou postelí, která zabere méně místa nežli dvě samostatné postele a dětskými pracovními stoly obrácenými zadní částí k sobě. Jednou velkou vestavěnou skříní na šaty, úložnými regály a policemi až do stropu a mnoha dalšími vychytávkami. Pokud se necítíte na to, vymyslet zařízení sami, obraťte se s důvěrou na bytového architekta, pomůže vám zrealizovat představy vaše i vašich dětí a nabídne i další možnosti díky svým zkušenostem.

Dětské postele

Když dítě vyroste z dětské postýlky, je načase pořídit mu vlastní postel s kvalitní, nejlépe zdravotní matrací. Postel může být již velká, s rozměry pro dospělého. Matrace jsou k dispozici pěnové, pružinové nebo latexové. Pod matraci se doporučuje lamelový rošt v provedení pevném deskovém, laťkovém, nebo pružném. Rozhodně nenechte spát dítě na rozkládací pohovce, nebo lehátku, mělo by to negativní dopad na jeho růst a celkový vývoj. Pro malé děti je vhodné pořídit postel se zábranou proti padání. Dobrým řešením je i výsuvná přistýlka pod postelí, která se dá využít v případě přespání kamaráda. Alternativou je úložný prostor pod postelí, kam je možné zastlat lůžkoviny, uklidit hračky, nebo oblečení. Dětské postele pro menší děti se vyrábí i v podobě aut, lokomotiv, autobusů, domečků, nebo hradů. Pokud potřebujete využít lépe menší prostory, zvolte dětskou zvýšenou, nebo patrovou postel. Pod ní se vejde hrací kout, psací stůl, nebo police a knihovnička. Ideální řešení je i patrová palanda pro dvě děti obývající stejný pokojíček.

Dětské pracovní stoly a židle

Dětské pracovní stoly a židle, to je další důležitý nábytek a zařízení dětského pokoje pro předškoláky a školáky. Pro ty menší stačí malý stolek na kreslení s malou židličkou, které mají být zejména přenosné a bez ostrých rohů. Jako materiály volíme dřevo, nebo lamino, které se dobře čistí a udržují. Pracovní kout pro předškoláka a školáka musí vypadat jinak. Výška stolu by měla být nastavitelná, stejně tak židle by měla být rostoucí a nastavitelná, v pozdějším věku jí může nahradit židle polohovatelná s područkami. Použití nábytku, který roste spolu s dítětem je ekonomicky a ergonomicky nejvhodnějším řešením. Vhodným materiálem jsou masivní dřevo, dřevotříska a lamino. Neomezujte se v barvách a vybírejte i tento nábytek v pestrých barevných kombinacích tak, aby dobře korespondoval s celkovou barevností pokoje, ve kterém bude umístěn.

Úložné prostory v dětském pokoji

Nové zájmy a aktivity dítěte rostou úměrně s jeho věkem a tím se zvyšují i jeho nároky na úložný prostor. Pro hodně malé děti se doporučují velké pojízdné kontejnery z plastu, krabice a bedny, kam i malé dítě v krátké době rychle uklidí všechny hračky. Plastové úložné prostory jsou zdravotně nezávadné a dobře se čistí, stačí teplá voda se saponátem. S přibývajícím věkem dítěte a přibývajícím množstvím hraček je vhodné pořídit dřevěné regály s místem pro pevné nebo zasouvací kontejnery. Později nastává potřeba, kam umístit knihy, učebnice, počítač, zkrátka je zapotřebí funkční studentský nábytek. Možností jsou různé police a poličky, psací stoly spojené s regály a množstvím úložných prostor. Pokud se dítě začne věnovat doma i pohybovým a sportovním aktivitám, je nutné jim také vyčlenit prostor. Je možné pokoj vybavit lezeckou stěnou, konstrukcí pro šplhání, nebo houpačkou. Při troše dobré vůle a dobrém rozvržení se vejdou i do malého pokoje. Další úložné prostory se dají najít v podobě nástavce na skříně, úložného místa pod postelí, různých kapsářů, nebo závěsných košů. Množství úložných ploch usnadní úklid a zpřehlední uspořádání věcí. Dítě se od dospělých a sourozenců učí pořádku a v dětském pokoji si vytváří modely chování k užívání prostoru pro svůj další život.

Snažme se spolu s našimi dětmi vytvořit prostředí dětského pokoje jako místo k hrám i studiu. Jako místo, které bude pro naše děti jejich zázemím. Nechme dětem možnost, aby se stále na zařízení pokojíku podílely. Pamatujme, že na útulnosti dětského pokoje nemají největší vliv velké finanční prostředky vložené do jeho zařízení, ale hlavně fantazie a kreativita. A hlavně nezapomínejme, že dětský pokoj je samostatný dětský svět a teritorium našich dětí, kde správný rodič respektuje i jejich soukromí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry