TNBiz (TN.cz)
Investice  |  25.10.2010 02:15:05

ČSÚ v pondělí zveřejní říjnové údaje o ekonomické důvěře

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Český statistický úřad (ČSÚ) v pondělí zveřejní říjnové údaje o důvěře v domácí ekonomiku. V září se meziměsíčně mírně snížila, souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) klesl o jeden bod, ve srovnání s nízkou hodnotou v září 2009 byl o 13,7 bodu vyšší.

„Důvodem je očekávané zhoršení rozjezdu německé ekonomiky a horší výsledky americké ekonomiky, kde zklamaly statistiky růstu HDP, zejména tvorby pracovních míst. Zakázky německého zpracovatelského sektoru v červenci zaznamenaly nejprudší pokles za více než rok a nálada německých analytiků a investorů se tento měsíc propadla nejníže od loňského února,“ uvedl k tomu Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Indikátor důvěry podnikatelů se v září oproti srpnu snížil o 0,9 bodu. Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně mírně vzrostla ve vybraných službách. V průmyslu, stavebnictví i v obchodě se snížila. Ve srovnání s nízkými hodnotami v minulém roce byla důvěra podnikatelů o 17,2 bodu vyšší.

V průmyslu se v září hodnocení současné celkové ekonomické situace oproti srpnu nezměnilo stejně jako hodnocení celkové poptávky. Zásoby se podle mínění respondentů snížily. Respondenti očekávali pro příští tři měsíce zpomalení výrobní činnosti při zlepšení zaměstnanosti. Celkově se důvěra v průmyslu v září meziměsíčně snížila o jeden bod, meziročně však byla o 18 bodů vyšší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v září oproti minulému měsíci snížilo stejně jako hodnocení celkové poptávky. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládali ve srovnání se srpnem zpomalení stavební činnosti a pokles zaměstnanosti. Respondenti odhadovali zajištění práce zakázkami na 8,6 měsíce. Celkově se důvěra ve stavebnictví snížila meziměsíčně i meziročně o sedm bodů.

V odvětví obchodu se v září ve srovnání se srpnem snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Zásoby se podle mínění respondentů v září snížily také. Celkově se důvěra v obchodě meziměsíčně snížila o 1,3 bodu a v meziročním srovnání byla o 11 bodů vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se oproti srpnu snížil o jeden bod, ve srovnání se zářím 2009 je o 0,2 bodu vyšší. Ze šetření mezi spotřebiteli v září vyplynulo, že pro příštích dvanáct měsíců očekávají téměř neměnnou celkovou ekonomickou situaci i svou finanční situaci. Podíl respondentů, kteří očekávali zvýšení nezaměstnanosti, se však v září značně zvýšil. Mírně vzrostl rovněž podíl respondentů, kteří měli v úmyslu spořit.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688