Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  19.10.2010 10:47:48

Dá si někdo dividendu? aneb jak ukousnout z pytle plného peněz


Colosseum

Nejistota posledních let přiměla nemálo společností k zadržování hotovosti, resp. k vytvoření masivních finančních rezerv. Akciové trhy, i přes řadu nepříznivých makroekonomických dat, zažívají pozvolnou renesanci a návrat na původní hodnoty. Stále častěji se tak z řad akcionářů ozývají hlasy, které požadují nové přerozdělení zisků, hlasy, které požadují zvýšení nebo zavedení dividend.

 

Symbolickým příkladem může být zářijový dividendový „křest“ u společnosti Cisco systems (CSCO), která se rozhodla poprvé ve své více než pětadvacetileté historii rozdělit část svého zisku mezi akcionáře (roční výnos by se měl pohybovat mezi 1 – 2%).

 

Dalších přinejmenším tucet společností, pak vyslyšelo hlasy svých akcionářů a rovněž dividendy navýšilo. I přesto však současná úroveň zůstává hluboko pod úrovní předkrizového období. Hromadění hotovosti se tak spíše zrcadlí v četných akvizicích nebo zpětných odkupech vlastních akcií.

 

Z pětiset společností v indexu S&P 500 jich plných 368 už dividendu vyplácí, což je více než v roce 2009, kdy to bylo 363 společností, ale méně než 372 v roce 2008.

 

Podle údajů, které nedávno poskytla Bank of America (BAC), dokázaly nefinanční společnosti zahrnuté v indexu S&P500 ke konci druhého čtvrtletí nahromadit hotovost v objemu 1 bilionu amerických dolarů. Do konce letošního roku by tato suma mohla narůst až na 2 biliony dolarů. V případě stagnující ekonomiky a nedostatku atraktivních příležitostí na akvizice, je zde zcela evidentní prostor pro růst dividend.

 

Průměrný dividendový výnos společností v indexu S&P500 činí aktuálně jen něco přes 2%, což je ve srovnání s historickým průměrem 6% poměrně ubohé. Nejvyšším výnosem se může aktuálně pochlubit Frontier Communications (FTR) s 8,7%, Windstream (WIN) s 8,1% nebo CenturyLink (CTL) s 7,3%. Investování do dividendových akcií je navíc dlouhodobě osvědčená investiční strategie, které poráží trh a generuje pasivní příjem. Studie Ned Davis Research říká, že společnosti, které vyplácely dividendy, růstově překonaly své „lakomé“ protějšky mezi roky 1976 a 2006 10% vs. 4%. Účinek reinvestovaných dividend může zvýšit množství hotovosti exponenciální rychlostí. Při nízkých úrokových sazbách jaké jsou nyní v USA, je po investicích, které nabízejí vysoký výnos poměrně vysoký zájem. Více zde

 

Jednou z takových celebrit akciových trhů je Blue chip McDonald’s Corp (MCD), který zvýšil dividendu o 11% na 61 centů na akcii. Dividendový výnos se nyní pohybuje kolem 3,1%. Dalším dokladem vysoké hotovosti je dividenda Microsoftu. Ten její výplatu zvýšil o 23% ze 13 na 16 centů. Naproti tomu Hewlet Packard (HPQ) drží 8 centů dividendu již celou dekádu. Je tedy jen otázkou času, kdy se i zde objeví zpráva o změně.

 

Technologické společnosti drží ze zmíněného 1 bilionu přibližně 36%. Jinak řečeno, rezervy technologického sektoru ve zmiňovaném indexu se rovnají 18% jejich tržní hodnoty. Nejvíce hotovosti drží Cisco Systems (CSCO), Apple (AAPL) a Google (GOOG). Nicméně počítat s dividendou od Apple nebo Googlu asi není zcela relevantní a to i přesto, že Apple drží $46 miliard a dividendu již v minulosti vyplácel (přestal v roce 1995). Vize těchto společností je totiž v současnosti zcela odlišná, akviziční nebo jakkoli jinak investiční.

 

Na druhou stranu jsou zde i další společnosti, které již dávno nejsou růstové, a tak jsou otázky o rozdělení zisku zcela na místě. Např. telekomunikační společnosti jako Verizon Communications Inc (VZ) nebo AT&T Inc (T) vyplácejí okolo 6%.

 

Dividendy jsou pro investory základním dlouhodobým lákadlem. Podobnou vábničkou jsou však i oznámené buybacky, resp. zpětné odkupy vlastních akcií. Díky nahromaděné hotovosti se tak i s těmito událostmi roztrhl pytel. Příkladem může být Walgreen (WAG), který 13. října oznámil buyback ve výši 1 miliardy dolarů a potvrdil $0,175 dividendu. Podle Banc of America oznámí ještě letos AT&T zásadní dvouletý buyback program. Poslední odkup ve výši $400 mil proběhl v roce 2004. Family Dollar (FDO) oznámil 6. října navýšení buybacku o $250 mil. Chevron (CVX) by měl začít s odkupem akcií během posledního čtvrtletí letošního roku.

 

Třetím a nejrychlejším kurzotvorným katalizátorem jsou pak M&A. Správné vytipování budoucího akvizičního cíle obvykle přinese poměrně tučnou a rychlou odměnu. Jen samotné spekulace však stačí, aby si kurz během několika minut značně polepšil. Příkladem mohou být nedávné spekulace o převzetí Adobe Systems (ADBE) softwarovým gigantem Microsoft (MSFT) nebo převzetí Yahoo! (YHOO) ze strany AOL. Cena akcií Adobe se přechodně zvýšila až o 15%, naproti tomu cena akcií Yahoo! o 10%.

 

S nejen vysokou, ale stále se komulující hotovostí je zcela evidentní, že můžeme očekávat zvyšování dividend, výplaty mimořádných dividend, cílenou akviziční činnost nebo zpětné odkupy akcií. Jedinou správnou otázkou je, která společnost a k jakému kroku přistoupí.

www.akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688