TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.10.2010 01:05:05

E15: Předvolební kampaň stála strany přes čtvrt miliardy korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Za právě skončené klání před komunálními a prvním kolem senátních voleb strany oficiálně utratily kolem čtvrt miliardy korun, do této částky však nejsou započítány výdaje všech regionálních sdružení, stejně jako dary od sponzorů. Ve svém úterním vydání to píše deník E15.

Navzdory hlásaným obavám z rostoucích veřejných dluhů se i některé pravicové strany neváhají zadlužovat. Nutí je k tomu fakt, že od loňského jara vedly dohromady tři nákladné volební kampaně, které je finančně zcela vyčerpaly. ´

ODS svůj stopadesátimilionový úvěr splácí ze státní podpory za hlasy v předchozích volbách, bance dluží ještě 40 milionů. „Stejně tolik by měly představovat maximální výdaje stranické centrály na komunální a senátní volby,“ řekl deníku E15 mluvčí občanských demokratů Tomáš Bartovský. Kolik zaplatily jednotlivé regionální organizace a kandidáti na senátory, se dosud neví. „Přesná čísla zatím nejsou k dispozici,“ dodal Bartovský. Podle některých informací měla jen pražská ODS investovat 20 až 30 milionů, oblastní sdružení pak dalších 14.

Neradostnou situaci ve stranické pokladně přiznává i ČSSD. Socialisté jsou v minusu 70 milionů, na komunální a senátní kampaň pak vyčlenili přes 50 milionů. Za pražskou kampaň ČSSD podle oficiálních vyjádření zaplatila přes osm milionů, další čtyři utratily místní stranické buňky.

TOP 09 podle volebního manažera Jaroslava Poláčka hospodaří v černých číslech. Na poslední kampaň strana vyčlenila celkem 27 milionů, z toho více jak třetinu v Praze. K tomu je třeba připočítat čtyři miliony od stranických sdružení „topky“ v hlavním městě, další jeden milion získal pražský lídr Zdeněk Tůma od sponzorů.

S partnery, kteří se podíleli na jarní kampani, se podařilo dohodnout splatnost faktur na polovinu léta,“ vysvětlil Poláček fakt, že hlavní rival ODS se zatím nemusel zadlužit. I TOP 09 je však závislá na příspěvcích od státu, prostředky od dárců by jí nestačily.

Věci veřejné do kampaně investovaly zhruba 40 milionů. „Kolik přesně to bylo v Praze, dopočítáváme,“ uvedla mluvčí strany Petra Hrušová. Komunisté měli v plánu utratit nejvýše 30 milionů.

Ceny komunální a senátní kampaně jsou nižší, než strany utratily před volbami do Poslanecké sněmovny. ČSSD stála 200 milionů a ODS 150 milionů. Ostatní investovaly o něco méně. Celkové náklady podle oficiálních údajů převýšily 400 milionů.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688