TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.10.2010 10:50:05

Voliči v Praze-Suchdol hlasovali proti okruhu, míní starosta Hejl

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Voliči v obecních volbách hlasovali proti jižní variantě Pražského okruhu, která vede přes Suchdol, řekl agentuře Mediafax starosta Petr Hejl (nez.). Jeho Sdružení občanů Suchdola totiž v zastupitelstvu obsadí 11 křesel z 15, zatímco ODS, která prosazovala jižní variantu, pouze dvě křesla.

"Občané ve volbách vyjádřili svůj nesouhlas s jižní variantou Pražského okruhu, která by protínala Suchdol," okomentoval volební výsledek Hejl.

Jedenáct zastupitelských míst je pro něj překvapující výsledek a zároveň velký závazek. "Máme z toho tak trochu rozklepaná kolena," svěřil se Mediafaxu. V minulém volebním období byly síly v zastupitelstvu vyrovnané, ODS i Sdružení občanů Suchdola v něm měly pět zastupitelů.

Volební úspěch Hejl připisuje tomu, že lidé oceňují snahu Sdružení občanů Suchdola zachovat tuto městskou část takovou, jaká je.

Připomněl, že zastupitelé ODS ho několikrát obvinili z nedostatečné spolupráce s hlavním městem. Pražská ODS totiž prosazovala jižní variantu okruhu, zatímco Sdružení občanů Suchdola a ekologové se zasazují o severní variantu, která by vedla dále od obce.

Starosta se domnívá, že se mu za jeho postoje pražská ODS na magistrátu mstí. "Suchdol dosud nemá vyřešenou kanalizaci. Hlavní město nám na ni nedává dostatečné finanční prostředky, za poslední čtyři roky jsme dostali asi 15 milionů, a bylo by jich potřeba asi 700," popisuje Hejl.

Své stanovisko proti Pražskému okruhu však bude dál prosazovat. "Nyní záleží na tom, jaká koalice na magistrátu vznikne, ale budeme se snažit spolupracovat," uzavřel.

Stavba severozápadní části Pražského okruhu se odkládá na neurčito. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž 6. října zrušilo územní rozhodnutí pro jeho stavbu. "Mezi hlavní důvody rozhodnutí uvádí nezákonné překračování hluku," řekl suchdolský starosta.

Dalším problémem jsou rozpory v územním plánu či v dokumentaci EIA. "Je zde celá řada i procesních pochybení ze strany úřadů, v tomto případě magistrátu," doplnil Hejl.

Po jižní části Pražského okruhu již od konce září jezdí řidiči, kdy se otevře jeho druhá polovina, je však otázkou. Stavbu vedoucí mezi Březiněvsí a Ruzyní přes Suchdol si nepřejí nejen tamější obyvatelé, ale také ekologičtí aktivisté.

Rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj předcházel dlouhý proces, který odstartoval pražský magistrát 28. srpna 2008, kdy se rozhodlo o umístění pražského okruhu a protihlukového pásu na pozemky městské části Praha 6.

Petra Kotvová, Denisa Šindlerová, Jiří Táborský, kotvova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688