Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  13.06.2001 11:02:36

Akcie: Akcie na pražské burze v pondělí ztrácely taženy vybíráním zisků u akcií Českého Telecomu, který..

   

Ranní zpráva, trading Komerční banky

Datum : 13.6.2001

       Komentář k trhům

       Akcie na pražské burze v pondělí ztrácely taženy vybíráním zisků u akcií Českého Telecomu, který v pondělí posílil o téměř 7%. Negativně se u telekomunikačních titulů projevilo oznámení finské společnosti Nokia, která oznámila že očekává horší výsledky hospodaření v tomto roce. Index PX-D v úterý oslabil o 1,5% na 1182,6 bodu. Nejvíce oslabovaly akcie telekomunikačních společností. Český Telecom oslabil o 2,7% a České radiokomunikace se propadly o 2,4%. Nedařilo se ani bankovním titulům, které také v úterý oslabovaly. Česká spořitelna ztratila 1,5%a Komerční banka poklesla o 0,1%. Pouze akcie rafinérsko-petrochemické společnosti Unipetrol se pohybovaly proti trendu, když vzrostly o 1,0% na 57,8.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera překonaly ztráty ze začátku obchodování a uzavřely téměř nezměněně. Index DJIA včera posílil o 0,2% a Nasdaq poklesl o 0,04%, když však během dne ztrácel téměř 3%. Trhy po zahájení obchodování výrazně poklesly poté co finská společnost Nokia varovala, že její hospodářské výsledky za 2Q a celý rok budou nižší než tržní očekávání. Investoři nakupovali akcie, které považovaly za velmi podhodnocené. Ztrácely akcie Nokia, Ericsson, Motorola ale i společností, které jsou s výrobou mobilních telefonů spojeny jako je například Texas Instruments. Naopak se dařilo výrobcům počítačů poté co Morgan Stanley zlepšil investiční doporučení na akcie Dell Computer. Posilovaly i akcie Compaq Computer a Hewlett-Packard. Dnes budou zveřejněny údaje o maloobchodních tržbách, které určí dnešní směr obchodování.

       Německé akcie včera ztrácely, index Dax poklesl o 1,7% a Nemax 50 ztratil 3,9%. Trh táhly níže akcie technologických společností, které reagovaly na profit warning společnosti Nokia. Oslabovaly akcie Siemens, Infineon a Epcos. Nedařilo se ani Deutsche Telecom i přes oznámení spolupráce s British Telecommunications při výstavbě sítí UMTS v Německu a Velké Británii. Ztrácely i akcie výrobců automobilů Volkswagen, BMW a DaimlerChrysler. Naopak, proti trhu se pohybovaly akcie HypoVereinsbank, která oznámila plány restrukturalizace divize private banking, což byl krok velmi netrpělivě očekávaný investory. Dnes se očekává, že technologické akcie budou v reakci na včerejší vývoj Nasdaqu posilovat. Pod tlakem budou akcie Lufthansy, které varovala že nedávno uzavřená dohoda s piloty se projeví negativně do hospodaření společnosti.

       Komentář ke společnostem

       ČSOB/IPB

      

      
Premiér Miloš Zeman se včera údajně dohodl s představiteli KBC a ČSOB, že Konsolidační banka převezme špatné úvěry bývalé IPB ve výši 46mld. Stát bude také krýt odhadované ztráty ve výši 50mld za úvěry bývalé IPB ve výši 130mld, které si ČSOB ponechá. Státní pomoc tak dosáhne 96mld. Vláda by měla tuto záležitost projednat v pondělí. ČSOB by měla zaplatit 7mld za státní záruky jí poskytnuté.

      

       České radiokomunikace

      


       Žaloba minoritního akcionáře Sokato může údajně ohrozit privatizaci Českých radiokomunikací. Minoritní akcionář Sokato napadl závěry dubnové valné hromady a požádala soud aby zablokoval výplatu dividend, které byly na této valné hromadě odsouhlaseny. Soud by měl rozhodnout příští pondělí.

       Pokud dá soud za pravdu minoritním akcionářům potom by musela být valná hromada zopakována. Pokud bude vláda chtít obcdržet dividendu, bude muset být akcionářem v době valné hromady a to by znamenalo odložení privatizace. Další možností je, že TeleDanmark navýší svojí nabídku, aby kompenzovat stát za to že obdrží dividendu místo něj. Je možné, že TeleDanmark koupí akcie od státu bez práva na dividendu za loňský rok, Jako poslední je možnost, že soud zamítne námitky minoritních akcionářů. Tyto zprávy zvýší nejistotu okolo akcií společnosti.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688