TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  13.10.2010 01:00:05

E15: Česká UPC snížila základní jmění o 4,5 mld.Kč

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Největší český kabelový operátor UPC Česká republika se rozhodl zmenšit kumulovanou ztrátu z minulých let, která se pohybuje v miliardách. V uplynulých týdnech proto podle středečního vydání E15 při fúzi s dceřinou firmou Forcable snížil svůj základní kapitál o 4,5 miliardy na 1,123 miliardy korun.

Proces proběhl snížením jmenovité hodnoty akcií. Ze získané částky bylo 1,227 miliardy korun určeno na úhradu minulých ztrát, 1,191 miliardy na zvýšení emisního ážia a 2,085 miliardy na tvorbu ostatních kapitálových fondů. Vyplývá to z dokumentů UPC ČR, které má deník E15 k dispozici.

„UPC Česká republika se dlouhodobě nacházela v situaci, kdy výše základního kapitálu výrazně převyšovala výši vlastního kapitálu. Proto bylo rozhodnuto v rámci fúze se společností Forcable přistoupit k přetřídění jednotlivých složek vlastního kapitálu,“ potvrdil mluvčí české UPC František Malina. „Tato operace je výlučně nepeněžní operací bez jakéhokoliv dopadu na hotovostní toky či provoz společnosti. Dobytnost pohledávek není nijak dotčena,“ dodal.

Podle dokumentů UPC činila k 31. prosinci 2009 kumulovaná ztráta firmy z minulých let 8,43 miliardy korun, 924 milionů leželo na účtu nerozděleného zisku z minulých let. „Tyto ztráty vznikly především v devadesátých letech, kdy UPC investovala do budování kabelové sítě. Položení jednoho metru kabelu stojí až čtyři tisíce korun, a my těchto kabelů máme tisíce kilometrů,“ doplnil Malina. Ztráta české pobočky UPC tak například v roce 1994 dosáhla 639 milionů korun. Celková investice do sítě pak měla podle zdroje deníku E15 dosáhnout až pěti miliard korun.

Na konci letošního července akcionáři rozhodli, že ztráta společnosti za rok 2009 ve výši 133 milionů korun bude zahrnuta do celkové nerozdělené ztráty, naopak 924 milionů nerozděleného zisku minulých let má být použito na úhradu ztráty z roku 1994 a 1995. Podle výpočtů deníku E15 tak současná kumulovaná ztráta UPC ČR po snížení základního jmění činí asi 6,4 miliardy korun.

Podle posledních čísel, které zveřejnil vlastník UPC, americká společnost Liberty Global, česká UPC měla v polovině roku na 1,2 milionu zákazníků. Z toho 134 tisíc si objednalo analogovou kabelovou televizi,
397 tisíc digitální kabelovou televizi a 95 tisíc satelit. Satelitní divize UPC Direct přitom byla v květnu převedena na sesterskou lucemburskou společnost UPC DTH.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688