Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.10.2010 09:13:01

CME oznámila odhad výsledků a emisi dluhopisů

Společnost CME (Central European Media Enterprises) dnes oznámila svůj výhled tržeb a hospodářských výsledků na 3. kvartál 2010 a na celý rok 2010. Ve svém výhledu na celý rok potvrdila svá očekávání z července 2010, tedy tržby za rok 2010 se očekávají v rozmezí 710 – 725 mil. USD a konsolidovaný zisk OIBDA (provozní zisk před odpisy a amortizací) v rozmezí 100 – 115 mil. USD. Náš odhad na rok 2010 je tržby 716 mil. USD a OIBDA 110,9 mil. USD. CME poukázala na fakt, že výdaje na reklamním trhu se zpožďují za vývojem HDP, a proto se hospodářské oživení v ČR a na Slovensku zatím nepromítlo do výsledků společnosti. Tržby za 3. čtvrtletí proto CME očekává na stejné úrovni jako 3. čtvrtletí 2009 a zisk OIBDA za toto čtvrtletí nižší o 3 – 6 mil. USD. Společnost upozornila na pokračující slabost reklamního trhu na Slovensku. Zatím ještě nemáme proveden zpřesněný odhad na 3Q2010, ale dané hodnoty hodnotíme spíše jako očekávané (3. čtvrtletí je sezónně slabé). Na druhou stranu vnímáme, že dle zpráv společnosti o odhadu změny OIBDA může negativní výsledek vyznít psychologicky nepříznivě.

 

CME dnes dále oznámila, že její dceřiná společnost CET 21 vydá neveřejným úpisem dluhopisy v hodnotě 170 mil. EUR. Dluhopisy ponesou fixní úrok a budou mít povahu seniorního (nadřízeného) dluhu. Společnost uvedla, že výnos z emise bude použit na splacení dvou typů současných závazků. Za prvé CET 21 splatí úvěr od České spořitelny v objemu 2,8 mld. (115 mil. EUR). Tento úvěr byl čerpán v prosinci 2009 za sazbu 4,9 % plus PRIBOR a jeho první splátka připadá na prosinec 2010. Za druhé použije 49 mil. EUR na úhradu mezifiremního dluhu v rámci skupiny CME. Společnost neuvedla, jaké bude načasování splátek dluhů ani žádné další upřesňující informace. Plánovaná emise dluhopisů tvoří cca 15 % z celkového dluhu společnosti. CME naposledy emitovala dluh v září 2009 za 11,625 % a domníváme se, že i toto refinancování by potenciálně mohlo být v obdobném rozpětí (výslednou cenu se dozvíme až po úpisu). To by se pak mírně (vzhledem k velikosti dluhu 15% z celkového dluhu) negativně odrazilo na finančním výsledku společnosti. Na druhou stranu neveřejný úpis dluhopisů naznačuje, že CET 21 nemá problém s nalezením investorů, což hodnotíme pozitivně jako signál tržní důvěry ve společnost. Celkově proto zprávu hodnotíme prozatím jako neutrální.

Pavel Ryska

Podmínky emise zatím nejsou známy (především úrokové náklady jsou rozhodující), ale vzhledem k současným podmínkám na trhu by se daly očekávat nižší úrokové náklady ve srovnání se staršími emisemi. Výhled pro 3. kvartál vypadá celkem negativně vzhledem ke skutečnosti, že se reklamní trhy v SVE začaly oživovat a také slábnoucí $ by měl výsledky mediální skupiny podporovat. Proto je „pouze“ potvrzení výhledu výše letošních tržeb pro nás celkem překvapivé.

V. Kmínek

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688