TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.10.2010 12:25:05

Praha začala se stěhováním Slovanské epopeje

Mediafax

MORAVSKÝ KRUMLOV (MEDIAFAX) - Galerie hlavního města Prahy ve čtvrtek zahájila stěhování Slovanské epopeje z Moravského Krumlova do hlavního města. Agentuře Mediafax to řekl pražský radní Ondřej Pecha (ODS), jenž na stěhování prvního z pláten přijel osobně dohlédnout.

„V zámku v Moravské Krumlově jsou přítomni restaurátoři, galeristé a všichni další, kdo se v příštích týdnech budou na stěhování cyklu obrazů Alfonse Muchy podílet," řekl Mediafaxu Pecha.

Místostarosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09) agentuře Mediafax řekl, že vedení města s galeristy právě jedná. "Zatím nemám k celé věci co říci," konstatoval s tím, že během čtvrtka město zřejmě vydá prohlášení, ve kterém bude na situaci ohledně stěhování pláten reagovat.

"Město Moravský Krumlov zachovává zatím k celé akci pasivní postoj. Nijak návštěvníky z Prahy nevítáme, ani jim nebráníme v činnosti," řekl již dříve starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý (ODS).

Stěhování epopeje umožnilo rozhodnutí Jihomoravského hejtmanství, které vyhovělo odvolání hlavního města a zrušilo předběžné opatření, kterým Moravský Krumlov zakázal manipulaci s Muchovou Slovanskou epopejí. Prakticky shodně vyzněl i verdikt Okresního soudu ve Znojmě. U toho Praha uspěla s návrhem na vydání předběžného opatření, které pražské galerii umožňuje uspořádat již několik měsíců připravovanou výstavu Slovanské epopeje s podtitulem "Mýtus, dějiny, vize" v prostorách Národní galerie v Praze ve Veletržním paláci.

Slovanskou epopej věnoval Alfons Mucha v roce 1928 Praze, ale s podmínkou, že pro ni připraví důstojný prostor. To se dosud nestalo a epopej byla proto vystavena v zámku v Moravském Krumlově na Znojemsku. Rada Hlavního města Prahy se ale letos rozhodla neprodloužit zápůjčku Slovanské epopeje Moravskému Krumlovu její termín vypršel 30. června 2010.

Dílo, které Mucha vytvářel 18 let, zachycuje dějiny Slovanů a financoval ho průmyslník Charles R. Crane.

Navzdory rozhodnutí svých úředníků i znojemského okresního soudu jihomoravská krajská rada i nadále trvá na svém názoru, že Slovanská epopej má zůstat na Moravě. "Dnes se bude rada Jihomoravského kraje mimořádně zabývat také peticí občanů s více než šesti tisíci podpisy, která požaduje rovněž zachování epopeje v Moravském Krumlově," řekl agentuře Mediafax hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Odborníci očekávají, že se kauza potáhne velmi dlouho. Příbuzní malíře Alfonse Muchy jsou totiž odhodláni podat žaloby na určení vlastnictví sbírky, kterou malíř věnoval Praze pod podmínkou, že pro ni hlavní město vybuduje důstojný stánek. To se však dosud nestalo a dědicové Alfonse Muchy proto považují předkův odkaz za nenaplněný a tudíž neplatný.

Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688