Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.10.2010 09:30:30

NWR: Ratingové agentury potvrdily rating; největší akcionáři Bogdanky považují nabídku na převzetí za příliš nízkou

Agentury Moody's a Standard & Poor's po nabídce NWR na převzetí 100 % polské těžařské společnosti Bogdanka potvrdili stávající rating NWR. To je mírně pozitivní zpráva, protože růst dluhu NWR mohl vést k obavám ohledně přehodnocení ratingu.

Největší akcionáři Bogdanky (Aviva 14,7 %, Amplico 5,1 %) považují nabídku na převzetí od NWR za příliš nízkou. Nabídka podle nich neodráží reálnou hodnotu společnosti. Současnou nabídku (100,75 PLN/akcie) hodnotíme neutrálně. Podstatné navýšení ceny by bylo z našeho pohledu spíše viděno negativně ve smyslu hodnoty společnosti, ale potenciálně i samotného uskutečnění nabídky. Obě informace by měly být z pohledu dnešního obchodování neutrální.

Bohumil Trampota

Nabídka  na převzetí polské těžařské společnosti LW Bogdanka (LWB) ze strany  New World Resources (NWR)  celkem logicky postupně vyvolává reakce ze strany akcionářů LWB. Největší z nich, polský penzijní fond Aviva OFE (14,7% podíl v LWB), prohlásil, že nabídka ve výši 100,75 PLN na akcii nereflektuje skutečnou hodnotu společnosti LWB a že Bogdanka by spíše
měla být lídrem v konsolidaci  polského těžebního sektoru a nikoliv terčem převzetí jinou společností. Nabídka  NWR nezaujala ani další penzijní fondy (které v LWB drží dohromady největší podíl blížící se 50%), k nabídce se včera negativně vyjádřil například penzijní fond Amplico (5,1% podíl, čtvrtý největší akcionář). Ocenění společnosti LWB je zkresleno tím, že společnost v následujících  4 letech plánuje významně zvýšit svoji těžbu postupným zprovozňováním dolu Stéfanow, díky němuž by v roce  2014 měla těžba
dosahovat více než dvojnásobku současné úrovně. Podle očekávaných zisků 2014 je nabídka NWR cca o 15-20% níže než je aktuální ocenění samotného NWR, což by  zjednodušeně implikovalo cenu LWB kolem 120 PLN za akcii. Předpokládáme, že aby byla nabídka úspěšná, bude muset NWR přijít s novou, vylepšenou nabídkou (cenou), minimálně ve výši 110-115 PLN na akcii.


Včera akcie Bogdanky na burze vzrostly o 20% na 107 PLN, což je necelých 7% nad nabízenou cenou, v reakci na názory výše zmíněných penzijních fondů. Čtyři penzijní fondy dohromady vlastní 39% podíl v Bogdance a jejich názor na nabízenou cenu je významný, protože hranice pro schválení transakce je 75% na mimořádné VH Bogdanky, která by se mohla konat asi v polovině října. Zprávu hodnotíme mírně negativně.

Martin Krajhanzl, Petr Bártek
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688