Finmag (Finmag)
Osobní finance  |  30.09.2010 18:49:47

Investujte do cibetek

Škarohlídi, kteří varovali před možným zářijovým pádem akcií, se alespoň prozatím mýlí. Příznivé makroekonomické zprávy přinesly akciovým trhům další růst. Americký index S&P 500 si díky pátku za minulý týden polepšil o dvě procenta, německý DAX o 1,4 %, zatímco český PX o necelé procento. Americké akcie jsou tak, jak zaznamenala agentura Bloomberg, nejvýše od května.

Mohou nyní dál růst a je vůbec něco jistého na současných finančních trzích, může se ptát investor při pohledu na růst cen zlata (považovaného za indikátor míry nejistoty)? Cena troyské unce zlata totiž dosáhla magických 1300 dolarů, což je (nebereme-li v úvahu vývoj inflace) prozatímní historický rekord. Zlato tak letos zatím přidalo 18 procent, zatímco stříbro, které dosáhlo „jen“ na 30leté maximum, dokonce o 27 procent.

Drahým kovům nahrává nejen nejistota, ale také obavy z růstu inflace. Špatnou zprávou je, že růst cen zlata provází, podobně jako tomu často bylo i v minulosti, oslabování dolaru. Jeho hodnota klesla, jak upozornil Bloomberg, vůči koši šesti hlavních měn nejníže od února letošního roku. Zbystřit pozornost by měl i korunový investor. Jestliže totiž začátkem června dolar atakoval hodnotu 22 korun, nyní stojí jen o málo více než 18 korun. Koruna také znovu dlouhodobě spíše posiluje, s čímž by měl český investor do drahých kovů, komodit, nebo cizoměnových akcií či jiných aktiv, samozřejmě počítat.

V tomto směru nelze než litovat, že nemáme euro, díky čemuž by nebylo u řady investic třeba počítat s měnovým rizikem. S eurem je to zkrátka vždy něco za něco.

Vývoj českého akciového trhu působí poněkud mdlým dojmem. Malé objemy obchodů provází spíše obchodování do strany. Poslední zprávy naznačují, že by nicméně mohl dostat určitou vzpruhu.

První zajímavou informací je, že britský tvůrce akciových indexů FTSE povýšil akciový trh ČR s burzami Turecka a Malajsie do kategorie „pokročilých mladých trhů.“ Příčinou je změna regulace a procedury pro vstup investic. Česko tak stále nepatří mezi vyspělé trhy, (u nichž je sice větší jistota, ale také zpravidla menší výnosy), jeho lepší hodnocení nicméně může přinést větší zájem investorů.

Místo banky sázková kancelář?

Daleko zajímavější zpráva přišla v pátekPolska. Podle tamějších médií míří na pražskou a Varšavskou burzu akcie Fortuny, a to prý již do konce října. Česká sázková dvojka, jejímž vlastníkem je společnost Penta, tuto informaci nekomentovala. Podle dřívějších informací by ale měla společnost na burzách vydat akcie za 100 milionů eur. Jak známo, Češi jsou národem sázkařů, o akcie by proto mohl být zájem. Teď jde jen o to, aby se, pokud se skutečně tato primární emise akcií (IPO) uskuteční, neudálo na trhu nic, co by Fortuně uškodilo. Ani říjen totiž nemá mezi akciovými investory historicky příliš dobrou pověst.

Osud další předpokládané primární emise akcií ČSOB zůstává ve hvězdách. V médiích se dokonce objevila tiše dementovaná spekulace, podle níž by tuto banku měly koupit polská PKO a největší tamější pojišťovna PZU. Polský list Parkiet ale uvedl, že na polskou burzu by měl 10. listopadu vstoupit český výrobce antivirových programů AVG Technologies.

Dokončení článku najdete na www.finmag.cz

Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688