TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  22.09.2010 13:11:01

Bakala představil Bílou knihu o kauze RPG Byty

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Finančník Zdeněk Bakala a společnost RPG Byty odmítají politizaci kauzy bytů OKD. Ve středu zveřejnili k případu Bílou knihu, dokument shrnující fakta a stanoviska společnosti k celému případu.

Případ RPG Byty se týká 44 tisíc bytů, které v letech 1950 až 1980 postavila společnost OKD pro své pracovníky. V roce 2004 stát prodal minoritní podíl v OKD společnosti Karbon Invest, kterou následně získala skupina investorů v čele s Bakalou. Podle některých levicových politiků získala RPG Byty bytový fond OKD za nápadně nízkou cenu. Společnost má údajně také porušovat svůj závazek vyplývající z původní smlouvy o prodeji bytů uzavřené mezi společností Karbon Invest a Fondem národního majetku tím, že odmítá byty prodat stávajícím nájemníkům. Podle sdružení nájemníků navíc firma o byty špatně pečuje a některé jsou v havarijním stavu.

Podle zástupců společnosti RPG Byty je zveřejnění Bílé knihy reakcí na opakovanou politizaci případu a jeho zneužití v předvolební kampani moravskoslezské ČSSD. Dokument o případu RPG Byty pro firmu zpracovala advokátní kancelář Amsterdam & Petroff.

„Odmítám politizaci tohoto případu, o kterou se snaží klika sociálnědemokratických politiků v čele s panem Zaorálkem. Myslím si, že se záměrně snaží zdržovat renovaci bytového fondu. Nechci být součástí politické kampaně. Ale nenechám na sebe házet špínu od kdejakého lokálního politika, který se snaží získat politické body osočováním svých spoluobčanů,“ prohlásil Bakala.

Bakala se ve středu obrátil na Lubomíra Zaorálka (ČSSD) otevřeným dopisem, ve kterém jej vyzval, aby se osobně zasadil o to, že se z kauzy bytů OKD nestane opět předvolební téma. Zástupci RPG Byty také odmítli, že by společnost usilovala o prodej bytového fondu třetí straně.

„Jednoznačně již roky říkáme, že naším záměrem je investovat do nájemního bydlení a uvést je na úroveň, kterou si zaslouží,“ uvedl Bakala. Společnost RPG Byty do svých rezidenčních nemovitostí na Ostravsku podle Bílé knihy již investovala tři miliardy korun a investici dalších tří miliard má v plánu. Od založení společnosti byl podle Bakaly veškerý zisk reinvestován do oprav nemovitostí.

Podle Bakalova právníka Roberta Amsterdama se kritici společnosti RPG Byty snaží budit dojem, že společnost nechce dostát svému závazku prodat byty nájemníkům. Takový závazek však podle Amstredama nikdy neexistoval.

„Je tady předkupní právo nájemníků, což nikdo nezpochybňuje. Ale závazek byty prodat nikdy neexistoval,“ uvedl Amsterdam.

Bakala kritizoval i snahu sociálnědemokratických politiků vyvolávat dojem, že RPG Byty se snaží připravit nájemníky o předkupní právo. „Nájemník má předkupní právo na byt ze zákona a nikdo mu je nemůže odejmout,“ zdůraznil Bakala.

Jan Otava, otava@mediafax.cz

22.09. 18:12  Ja si radeji pockam... (r.m.)
22.09. 14:11  Ja si radeji pockam... (Sekáč z Kolbenky)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688