TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.09.2010 03:30:06

Vláda chce zabránit skokovému nárůstu platů soudců a představitelů státní moci

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zabránit skokovému nárůstu platů ústavních činitelů a soudců, k němuž by příští rok došlo, a zároveň jim snížit platy o pět procent chce předloha ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), kterou ve středu projedná kabinet na svém pravidelném zasedání.

Pokud by se novela nepřijala, zvýší se výdaje státního rozpočtu v příštím roce o více než miliardu, protože platy soudců, státních zástupců, poslanců a dalších představitelů státní moci značně narostou, varuje ministerstvo a odvolává se na své propočty.

Mzdy by narostly, protože skončí platnost ustanovení, které jejich platy v roce 2007 na tři roky zmrazilo. Zmíněné ustanovení je součástí zákona o stabilizaci veřejných financí, který vešel do povědomí jako Topolánkův batoh, neboli soubor zákonů a nařízení na stabilizaci veřejných financí, který vytvořila bývalá vláda Mirka Topolánka (ODS).

Plat představitelů státní moci se totiž stanovuje jako trojnásobek průměrného platu v nepodnikatelské sféře z předminulého roku. Tímto postupem se stanoví tzv. platová základna, která se dále násobí různými koeficienty podle odpracovaných let a pracovního zařazení.

Platová základna v letech 2008 a 2009 činila 56 847 korun (vypočteno z průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře v roce 2005). V roce 2010 však v důsledku tzv. Janotova úsporného balíčku, který připravila vláda Jana Fischera, se snížila platová základna o čtyři procenta, takže činila 54 573 korun. Tato částka se sníží o dalších pět procent a současně se mzdová základna letos zkrátí o čtyři procenta. Celkově je to tedy snížení o devět procent a navazuje se tak na plánované snížení objemu mzdových prostředků u zaměstnanců státní a veřejné správy o deset procent v příštím roce.

Pokud navržený zákon neprojde, zvýší se platová základna příští rok na 69 300 korun.

Odpor lze očekávat zejména ze strany Ústavního soudu, který nedávno rozhodl o neústavnosti již zmíněného snížení objemu mezd o čtyři procenta v letošním roce s ohledem na zvláštní postavení soudců jako jednoho ze tří pilířů státní moci.

Ústavní soud se spolu s odborem kompatibility na úřadu vlády již proti zákonu postavil. Ústavní soud dokonce požaduje, aby soudci byli z působnosti tohoto zákona vyňati. Nejvyšší správní soud k tomu podotýká, že od roku 2002 platy soudců podléhaly téměř výhradně restrikcím a že připravený návrh vypadá jako snaha o sblížení platů soudců a státních úředníků.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688