TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.09.2010 01:30:06

Tisíce odborářů budou protestovat proti snižování platů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Na demonstraci proti snižování platů ve státní a veřejné správě by se v úterý mělo sejít 20 tisíc lidí, tvrdí odboráři. Celkem na demonstraci přislíbilo účast 19 odborových svazů a občanských iniciativ, poprvé v historii by se protestu měli zúčastnit také příslušníci armády.

Protestující by se měli shromaždovat kolem 11.00 na pražské Letné. V 11.45 vyrazí průvod k ministerstvu vnitra, poté vydá do Letenských sadů. Tam se připojí zástupci dalších odborů, například zaměstnanci soudů a státních zastupitelství, kulturních institucí, pracovníci ve zdravotnictví, vězeňské služby.

Demonstranti budou dále procházet po nábřeží Edvarda Beneše k Čechovu mostu, kde se připojí pracovníci školství a dalších iniciativ. "Vyzýváme veřejnost, která se chce zúčastnit demonstrace, aby se shromažďovala na travnaté ploše Klárova od 12.00 do 12.20 hodin," stojí v oficiálním prohlášení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Průvod projde kolem Úřadu vlády, demonstranti chtějí před vchod do Strakovy akademie, sídla kabinetu, položit smuteční věnec. Z reproduktorů také pustí písničku Jiřího Voskovce a Jana Wericha Hej, pane králi!
Pražská policie v souvislosti s demonstrací připravuje bezpečnostní opatření pouze na poli dopravy, kde bude zajišťovat hladký průběh pochodu. Na trasu průvodu nasadí více policistů. "Nepředpokládáme nějaká narušení veřejného pořádku ze strany účastníků protestu," řekla mluvčí pražské policie Ivana Ježková.

Průvod se přes Mánesův most dostane na náměstí Jana Palacha. Tam bude celá akce gradovat a organizátoři na místě očekávají účast zhruba 20 tisíc lidí.

Odboráři nechtějí protestovat jen kvůli snižování platů, vadí jim i plánovaná změna tarifních tabulek, se kterou počítá ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Ten již vládě předložil návrh, aby pevná složka platu státních zaměstnanců byla o třetinu větší než pohyblivá.

"Dnes je ten poměr tarifního platu a osobního příplatku 7:1. Můj návrh, který předkládám vládě, má tento poměr změnit tak, aby složka, která je motivační ten osobní příplatek tvořila větší díl než jenom osminu toho, co přiznává zaměstnavatel," uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce Drábek a vysvětlil: "Můj návrh byl takový, aby se změnil poměr tarifního platu k osobnímu příplatku na 4:3."

Drábkovi vadí dnešní situace, kdy je mezi nejnižším a nejvyšším tarifem pětinásobné zvýšení. "Situace dnešních tarifních tabulek je taková, že v nejnižším tarifu je základ 6 550 korun, to není možné, aby byl tak hluboce pod průměrnou mzdou," řekl.

Svou účast na protestu již přislíbili vlivní opoziční politici ze sociální demokracie i KSČM.

Premiér Petr Nečas (ODS) k protestu již dříve řekl, že žádná demonstrace desetiprocentnímu snížení platů nezabrání. Jde prý o jednu z priorit, bez kterých si vláda nedokáže představit návrh rozpočtu na příští rok.

Odboráři varují, že zeštíhlování rozpočtů ohrozí chod státu a bezpečnost obyvatel. Například předseda Odborového svazu hasičů Zdeněk Oberreiter varuje, že snížení platů prodlouží výjezdový čas, sníží komfort a může znamenat i vyšší škody na majetku.

Podobně celou situaci vidí policisté, podle nichž nemůže snížení počtu strážců zákona či jejich platů nikdy znamenat kvalitnější službu veřejnosti. "Tolik proklamovaný boj proti korupci se bez policie dělat nedá. Jestli boj proti korupci je to, že policistům snížíme plat, tomu už fakt nerozumím," uvedl místopředseda nezávislého odborového svazu policistů Daniel Bláha.

Boj o výši platů státních zaměstnanců však úterní demonstrací neskončí. Místopředsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková totiž potvrdila, že pokud se odbory s ministrem práce a sociálních věcí nedomluví, vyhlásí na 15. října stávku.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

21.09. 10:26  Tak vlada by mela skakat... (Sekáč z Kolbenky)
21.09. 09:42  Jen tak dál... (ava)
21.09. 04:13  Jen tak dál... (...)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688