TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  13.09.2010 00:30:03

O plzeňskou teplárnu má zájem EPH, Czech Coal a MVV Energie

Mediafax

PLZEŇ (MEDIAFAX) - Energetický a průmyslový holding (EPH), Czech Coal a MVV Energie mají zájem o koupi plzeňské teplárny. O prodej rozhodnou volby, informuje v pondělním vydání deník E15.

V podzimních komunálních volbách se nehraje jen o rozložení sil na radnicích, ale také o osud miliardových majetků. Plzeňané tak rozhodnou mimo jiné o tom, jak město naloží se svým ekonomickým pokladem Plzeňskou teplárenskou. Její majetek se odhaduje na čtyři miliardy korun a jen loni měla čistý zisk 824 milionů korun. Současné vedení města v čele s ODS hledá teplárně strategického partnera od roku 2008. O koupi či dlouhodobý pronájem usilují tři skupiny. Energetický a průmyslový holding (společný podnik PPF, J&T a Daniela Křetínského), Czech Coal a MVV Energie.

Podle informací deníku E15 ze dvou na sobě nezávislých zdrojů preferuje současné vedení teplárny a města prodej celého podílu v teplárně Energetickému a průmyslovému holdingu. J&T už navíc vlastní druhého největšího výrobce tepla Plzeňskou energetiku, a akvizice by tak výrazně zvýšila cenu celého komplexu.

„Zástupci EPH se sešli u generálního ředitele Drápely s částí vedení města a domlouvali, zda a jakým způsobem do teplárny vstoupit,“ řekl E15 zdroj, který se pohybuje na energetickém trhu. Plzeňská teplárna je přitom pod tlakem. Nemá uzavřenou dlouhodobou smlouvu na dodávky hnědého uhlí, a musí tak uzavírat krátkodobé smlouvy, které uhlí prodražují. Teplárna navíc prodává výnosné systémové služby pro stabilizaci přenosové soustavy.

„Aby v jejich prodeji mohla v pohodě pokračovat, měla by mít uzavřenou dlouhodobou smlouvu na dodávky hnědého uhlí. Jinak se může stát, že vám uhlí nikdo nedodá a město zaplatí obrovské částky na sankcích, které teplárnu znehodnotí,“ řekl E15 dosluhující primátor Pavel Rödl, který kandiduje za sdružení Občané.cz. To je zase šance pro Czech Coal, který podle neoficiálních informací nabídl teplárně tříletou smlouvu. I toto řešení ale nese podle Rödla riziko, že se uhlí prodraží.

Opozice má každopádně strach, že pokud uspěje současné vedení města v čele s ODS ve volbách, ztratí radnice kontrolu nad teplárnou a nad cenami tepla. Proti prodeji celého podniku se staví TOP 09 i ČSSD.

TOP 09 je zásadně proti rychlé a účelové privatizaci podřízené pouze finančnímu výnosu. Pro Plzeňany je teplárna důležitá především jako zdroj tepla. A pokud ji město vlastní, může jim garantovat únosné ceny,“ tvrdí místopředseda TOP 09 v Plzeňském kraji Tomáš Jílek. Politické vedení navíc podle něj vedlo separátní rozhovory pouze s jediným zájemcem.

„Chápeme, že je třeba teplárně zajistit zdroje paliva. Forma přímého prodeje jedinému zájemci se zdůvodněním, že se nedaří zajistit dlouhodobé smlouvy na dodávky uhlí, ale není správnou ani přijatelnou cestou,“ dodal. Podle něj by mělo město v příštím roce vyhlásit veřejnou soutěž a buď prosadit dlouhodobý pronájem, nebo částečnou privatizaci.

S tím souhlasí i sociální demokraté. „Nikdy jsme nebyli pro úplný prodej, minimálně majoritu by mělo město v teplárně mít,“ uvedla Eva Herinková, která stojí v čele komunální kandidátky.

Lídr občanských demokratů Martin Baxa ale zdůrazňuje, že se o teplárně rozhodne až po volbách. „Podle mých informací si Rada města Plzně nechala zpracovat prostřednictvím teplárny nezávislý znalecký posudek. Předpokládám, že bude zpracován v několika variantách a bude předložen nové radě města, která vzejde z voleb. Nechci proto teď předjímat jakékoli možné rozhodnutí, když ještě nejsou výsledky analýzy na stole,“ napsal deníku E15 Baxa.

Jan Otava, otava@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688