Saxo Bank (home.saxo)
Měny-forex  |  10.09.2010 12:16:05

FX Update: Čínské údaje napovídají, že stávající vzestup ochoty riskovat by mohl být ještě vyšší

Při včerejším obchodování se EUR a GBP předháněly, kdo bude slabší. Hladinu rozvířilo varování hlavního ekonoma ECB Starka, že německé banky jsou nedostatečně kapitalizovány. Člen bankovní rady ECB Mersch však brzy kontroval prohlášením, že ECB by měla postupně redukovat krizová opatření, aby HDP eurozóny ve 2. čtvrtletí směřovalo k udržitelnému oživení. Pokud jde o GBP, BoE ponechala sazby a opatření v oblasti kvantitativního uvolňování beze změny (což se čekalo), ovšem kvůli rekordnímu obchodnímu deficitu se libra zapotácela.
Za Atlantikem a v USA se zveřejněné údaje postaraly o jistý příklon k riziku – americký obchodní deficit se po neočekávaně vysokých červencových výsledcích v srpnu prudce snížil a počet žádostí o podporu v USA nepřekonal očekávání (po důkladnějším zamyšlení to ovšem vypadá, že kvůli víkendu kolem Svátku práce zde chyběly výsledky z některých států, nebo se jednalo pouze o odhady). Wall Street byl nicméně potěšen vývojem indexu S&P, který uzavřel na vyšších hodnotách a nyní se nachází na dostřel od 200denního pohyblivého průměru na úrovni 1,115. Komoditní měny zase setřásly slabší ceny zlata a ropy.

V Asii bylo obchodování v řadě center včetně Singapuru slabší, neboť zde oslavovali konec postního měsíce. Zaznamenali jsme první z důležitých čínských údajů za srpen. Vývozy se přiblížily očekávání, oproti očekávaným 35,0 % vzrostly meziročně na 34,4 %. U dovozů jsme zaznamenali dramatičtější vývoj, neboť oproti očekávaným 27,5 % vzrostly meziročně na 35,2 %, což je ve srovnání s nízkými červencovými čísly prudký vzestup. Silná čísla ještě více podpořila ochotu riskovat – měnové páry s JPY jsou na cestě vzhůru a AUD prochází konsolidací.

Pokud jde o další zveřejněná data, konečná zveřejněná výše japonského HDP za 2. čtvrtletí byla přesně v souladu s prognózami, takže tento údaj se na trzích projevil jen minimálně. Podle zveřejněného zápisu ze zasedání Bank of Japan ve dnech 9. a 10. srpna (tři týdny před mimořádným zasedáním, na kterém BoJ oznámila další opatření směřující ke kvantitativnímu uvolňování) se členové bankovní rady shodli, že je nutné pečlivě sledovat pohyby JPY a jejich dopady na národní ekonomiku. Mnozí uvedli, že další růst JPY může poškodit vývoz a přimět další firmy, aby se přestěhovaly do zahraničí, zatímco další vyjádřili obavy, že to může zpomalit hospodářské oživení.

Japonský premiér Kan zveřejnil podrobnosti týkající se jeho stimulačního balíčku v hodnotě 920 mld. JPY, který by měl podpořit spotřebu a vytvořit nová pracovní místa a který byl poprvé ohlášen 30. srpna. Téměř polovina bude věnována na podporu spotřebitelských výdajů a bude zahrnovat např. pobídky zaměřené na nákup energeticky úsporných spotřebičů a stavebních materiálů a zbytek bude věnován na snížení některých hypotéčních sazeb, zvýšení počtu pracovních míst ve zdravotnictví a cestovním ruchu a na opatření, která by měla japonským firmám pomoci zachovat stávající pracovní místa. Stimulační balíček svojí výší odpovídá méně než 1 % celkového objemu japonské ekonomiky a očekává se, že by mohl zvýšit HDP o 0,3 % a vytvořit 200 000 nových pracovních míst.

Pro dnešek máme na programu švédské průmyslové objednávky, norský index spotřebitelských cen a index cen výrobců a britský index cen výrobců, což by mohlo evropské trhy trochu rozhýbat. Americká seance uzavírá týden údaji o zaměstnanosti v Kanadě a o velkoobchodních zásobách v USA.

Andrew Robinson, Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688