TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.09.2010 01:00:07

Vládu čeká jednání o platech státních zaměstnanců

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda bude ve středu řešit způsob, jakým dosáhnout úspor na platech státních zaměstnanců, celkový objem peněz na mzdy má být o deset procent nižší. Návrh TOP 09 zavést jednotnou tarifní tabulku a na úkor pevné složky platu posílit pohyblivou motivační část nesouhlasí opozice a odbory.

Vláda se v programovém prohlášení zavázala ke snížení objemu mzdových prostředků na platy zaměstnanců státní a veřejné správy o deset procent. "Přes to zkrátka nejede vlak," komentoval před časem Nečas fakt, že z této podmínky vláda odmítá ustoupit.

S návrhem na řešení tohoto závazku přišel ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), který navrhl zaměstnancům snížit nárokovou (tarifní) složku mzdy o deset procent, a naopak rozšířit možnosti osobního ohodnocení na dvojnásobek (ze současných 50 procent tarifní složky na 100 procent a v mimořádných případech dokonce na 200 procent).

S tím ovšem narazil u zástupců odborů, kteří původně podmítali i samotné snížení objemu mzdových prostředků o 10 procent. Po pondělním jednání s premiérem na tento požadavek odboráři přistoupili, ale nadále odmítají změny v systému odměňování. "My jsme zkrátka přesvědčeni, že deset procent mzdových prostředků se dá ušetřit i ve stávajícím systému odměňování," řekl v pondělí Jaroslav Zavadil, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Odboráři mimo jiné kritizují nekoncepčnost Drábkova návrhu. "Současný systém vznikal rok a půl. Za tu dobu se jednalo, počítalo a analyzovalo. Současný návrh ničím takovým neprošel," komentovala Drábkův návrh Alena Vondrová, předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací.

Drábkův návrh má kromě snížení objemu mzdových prostředků ještě další dvě odůvodnění. "Když jsme byli kritizováni, že náš návrh vyhání mladé lékaře, tak skutečnost je přesně opačná. Nám jde o to, aby mohl být ohodnocen člověk s kvalifikací, protože v současnosti musí nastoupit do zaměstnání a vidí, že člověk, který má horší vzdělání než on, ale je starší, má o třetinu vyšší plat," sdělil Mediafaxu již dříve Drábek a dodal, že odstranění této "věkové diskriminace" je další vládní prioritou.

Třetí prioritou, z níž vláda nehodlá slevit, je podmínka nezvyšování platů u nekvalifikovaných profesí v návaznosti na počet odpracovaných let. "Pokud například uklízečka pracuje třicet let na jednom místě, tak sice její kvalifikace nijak nevzrostla, ale výrazně jí vzrostl plat," vysvětlil Drábek.

"Zatím to nehodlám nijak rozvádět, ale všechny tři vládní priority lze snadno řešit v rámci současného systému odměňování," komentovala Drábkovy argumenty Vondrová.

Odboráři se totiž zásadně staví proti změnám v systému odměňování. Poukazují na to, že současný systém odměňování státních zaměstnanců, kdy je jejich plat tvořen v průměru ze 70 procent tarifní složkou a ze zbytku osobním ohodnocením, dostal kladné hodnocení i ze strany Evropské komise. Drábkův návrh označují naopak za demotivační, zvláště návrh na zrušení růstu platu v návaznosti na odpracované roky.

"Pokud nastoupíte na místo s perspektivou, že budete mít pořád stejný plat, tak je to přece naprosto demotivační," komentovala Vondrová.

Premiér Nečas již předeslal, že vláda se změnami zákoníku práce, které se dotknou státních zaměstnanců, sice ve středu bude zabývat, ale konkrétní rozhodnutí zřejmě nepadne. "Jednat ještě pochopitelně budeme. A to s odbory i se zaměstnavateli, a to nejen v rámci tripartity, ale i v rámci expertních skupin," slíbil premiér Nečas po pondělním jednání se zástupci odborových svazů.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688