TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  03.09.2010 20:34:00

Kauza bytů OKD má pokračování, ČSSD varuje před dražbou domů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Společnost RPG Byty zastavila některé z bytových domů ve prospěch bankovních ústavů, když nebude splácet víc než miliardový úvěr, půjdou domy do dražby a nájemníci přijdou o předkupní právo. V pátek to uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, chce protestovat v parlamentu i u Evropské komise.

Společnost RPG Byty, která v Moravskoslezském kraji vlastní téměř 45 tisíc bytů, v rámci splácení úvěru zastavila ve prospěch České spořitelny, UniCredit Bank a nizozemské Bxr Real Estate Investments BV několik ze svých bytových domů. To se ale nelíbí sociálním demokratům, podle kterých jde o porušení dohod.

„Je tu podmínka, kterou má vlastník bytů se státem a nájemníky. Těm musí v případě prodeje bytové jednotky nabídnout k přednostnímu odkupu,“ uvedl v pátek Zaorálek. „V zástavních smlouvách se ale píše, že v případě, že společnost RPG Byty nebude moci splácet svůj úvěr, zastavené bytové domy půjdou do dražby. Nájemníci tak v podstatě přijdou o své předkupní právo,“ dodal.

RPG Byty žádají po UniCredit Bank 400 milionů korun, po České spořitelně 500 milionů korun a po Bxr Real Estate Investments BV 10,5 milionu eur. „Celkem tak jde o více než miliardu,“ vyčíslil místopředseda ČSSD.

Ten vzápětí dodal, že se přitom společnost v zástavní smlouvě nepřiznává, že je na zastavených bytových domech břemeno v podobě práva nájemníků na přednostní odkup bytů.

„Budu v této věci písemně interpelovat ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). To ale asi nebude stačit, na toto téma vyvoláme i debatu v parlamentu. Je známou věcí, že pan Bakala, spoluvlastník firmy OKD, podpořil před volbami strany trojkoalice značnými prostředky,“ uzavřel Zaorálek.

ČSSD kromě kroků v Poslanecké sněmovně a Senátu bude prostřednictvím Zaorálka zároveň informovat Evropskou komisi, která se již z popudu nájemníků celou kauzou zabývá.

Byty v rámci privatizace těžařské firmy OKD získala v roce 2004 společnost Karbon Invest a zavázala se je při prodeji přednostně nabídne nájemníkům. Firmu pak koupila společnost RPG Industries, která nyní přes 44 tisíc bytových jednotek ve 28 městech a obcích Moravskoslezského kraje spravuje prostřednictvím dceřiné společnosti RPG Byty. RPG chtěla loni předkupní právo pro stávající nájemníky jednostranně vypovědět, ministerstvo financí ale postup napadlo žalobou a RPG se v březnu ze sporu stáhla. Na stranu nájemníků a ministerstva se poté postavil i Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře.

Editori Kraje, editorikraje@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.06.2022Záznam z tiskové konference k pokračování těžby uhlí v OKD MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
01.04.2021Investiční domy varují před trhy Lukáš Baloga (ProfitLevel)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688