Commerzbank (Commerzbank)
Akcie ve světě  |  03.09.2010 12:33:15

Týdenní komentář 35. týden - medvědi usedli na střídačku

Akcie přidaly, když medvědi usedli na střídačku. S trhy mávala ekonomická data. Index ISM příjemně překvapil a snížil obavy ohledně propadu zpět do recese. Dolar šlapal vodu a nedokázal ze situace vytěžit.

Úvod týdne na akciových trzích neměl přesvědčivý náběh a kromě zveřejněného ekonomického sentimentu eurozóny a pokračujících aktivit v oblasti fúzí a akvizic nenasvědčovalo nic tomu, že by kupci měli opustit ulitu. Lepší výsledek spotřebitelské důvěry ve Spojených státech začal situaci měnit a trh se stabilizoval. Investoři naštěstí údaj příliš nerozebírali, protože bližší pohled na americká čísla důvod k velkému jásotu nenabízel. Nárůst indexu spotřebitelské důvěry na 53,50 z 51 byl způsoben díky lepším očekáváním. Hodnocení současné situace bylo nejhorší od února. Důvěru nadále pošramocuje vysoká nezaměstnanost a stagnující reálné mzdy.  Skutečný doping dostal trh v podobě výsledku nálady v čínském průmyslu a ekonomického růstu v Austrálii ke kterým se přidal americký index ISM. Index podnikatelské nálady v průmyslu za srpen, klíčový předstihový ukazatel, vzrostl na 56,3 oproti očekávanému poklesu na 53. Pokračující expanze průmyslového sektoru, který byl již předtím tahounem ekonomiky, by měla vyrovnat stagnaci některých ostatních sektorů a napomoci předejít propadu do nové recese. Reakce byla okamžitá. Hráči, kteří sazí na momentum naskakovali do trhu a podle některých obchodníků dorazily na burzy i agresivní objednávky velkých hedgeových fondů.  Dařilo se plošně celému trhu, nejvíce pochopitelně ekonomicky senzitivním titulům. Např. akcie výrobce těžkých zařízení společnosti Caterpillar vylétly o 5%. Firma  prohlásila, že v průběhu dvou let hodlá investovat do expanze svých výrobních závodů v Brazílii a signalizovala tak důvěru v rozvíjející se trhy. Podobné skokové vzestupy trhu nelze přeceňovat a investoři budou potřebovat mnohem více příjemných překvapení jako byl index ISM, aby změnili svůj postoj. Trh nevěnoval příliš pozornosti měnovému zasedání ECB a soustředí se na páteční report z trhu práce, včetně nezaměstnanosti.

Dolar zpočátku týdne šlapal vodu kolem úrovně 1,27 vůči euru. Na rozdíl od akciového trhu, nebyl dolar schopen vytěžit z výborné hodnoty ukazatele ISM, pravděpodobně kvůli obavám z trhu práce. Prezident ECB Trichet splnil při tiskové konferenci očekávání. Dodávání likvidity v plném rozsahu bude pokračovat až do začátku roku 2011, jinak se Trichet vyhnul jakýmkoliv náznakům změny měnové politiky v nejbližším období. Nebylo žádným překvapením, že se kurz eur/usd pohyboval v úzkém pásmu 1.2777 a 1,2848 a vyčkává na čísla z trhu práce, neboť nikdo nechce před jejich zveřejněním otevírat nové velké pozice.

inflace nebo deflace, ekonomické zpomalení nebo akcelerace, zlato se momentálně zdá ultimátní investicí pro všechny eventuality. Zatímco poptávka klenotníků stoupá během ekonomického oživení, ekonomický pokles přináší vyšší poptávku po zlatě jako „bezpečném azylu“.  Každopádně cena zlata se opět přiblížila svému historickému maximu (1265 dolarů) z června tohoto roku. Další vzestup byl zastaven zlepšením výhledu na finančních trzích, který přinesl vybírání zisků. Nejistý ekonomický výhled bude pravděpodobně nadále udržovat poptávku po zlatě, ačkoli vzhledem k současné vysoké cenové úrovni je vybírání zisků ze strany krátkodobě orientovaných hráčů možné kdykoliv.

Michal Doležal, analytik Commerzbank

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688