TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.09.2010 08:01:52

O sexuální výchově dětí mají rozhodovat rodiče, demonstrovalo v Praze 200 lidí

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Na dvě stovky lidí protestovaly ve středu na Malostranském náměstí v Praze proti výuce sexuální výchovy na základních školách. Akce s názvem 'Neexperimentujte s našimi dětmi' svolaná sdružením D.O.S.T se zúčastnili i někteří pravicoví politici.

Akci podpořil i poradce premiéra pro lidská práva Roman Joch, bývalá europoslankyně Jana Bobošíková (Suverenita) nebo exposlankyně a kandidátka na ombudsmana Eva Dundáčková (ODS).

Účastníci protestu svůj názor vyjádřili nápisy například 'Dětská duše potřebuje lásku, ne sex' nebo 'Hry dětem, sex dospělým'. Mezi demonstranty byli i studenti, rodiče a zástupci církví. "S průběhem jsem spokojen," řekl místopředseda D.O.S.T. Petr Bahník.

Na shromáždění dohlíželo přibližně 15 policistů. Dvouhodinová akce vyvrcholila pochodem před budovu ministerstva školství v Karmelitské ulici, kde v 19 hodin v poklidu skončila.

"Nejde přímo o sexuální výchovu, ale jde o princip. Rodiče by měli mít svobodu se rozhodnout, jakým způsobem chtějí své děti vychovávat. Česká republika je pluralitní, nemáme žádné normy. Je nesprávné vnucovat jeden model všem," vysvětlil Mediafaxu svou podporu Joch. Děti by měly mít možnost sexuálně se vzdělávat ve škole nebo jen doma, o tom by však podle něj měli rozhodnout právě jejich rodiče.

"Škola má vzdělávat, rodina má vychovávat. Příručka, která míří do škol, zbavuje děti lidské důstojnosti. Dělá z jejich těla majetek," tvrdí předsedkyně Suverenity bloku Jany Bobošíkové. Kritizuje, že příručka sexuální výchovy dětem nařizuje, aby ve škole veřejně hovořili o intimních věcech, jako jsou první menstruace či pubické ochlupení.

Bahník Mediafaxu sdělil, že akci podpořil i zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek.

"Chceme tak projevit svůj odpor proti nucenému zavádění sexuální výchovy do škol a proti "genderovému" znásilňování českého jazyka a dalším podobným experimentům, které pod vlivem Evropské unie pronikají do českých škol," vysvětlilo smysl protestu sdružení D.O.S.T. na svých stránkách.

Svůj nesouhlas však vyjádřilo sdružení Studenti proti rasismu. "Není politicky korektní, aby pan Joch jako poradce pro lidská práva vystoupil na akci, která je spojená s ultrapravicovou scénou," řekl hlavní důvod Mediafaxu mluvčí Václav Klusák.

Akce D.O.S.T. je občanské sdružení pro podporu občanských práv a svobod i tradičních hodnot české kultury a státnosti. Věnuje se vzdělávací a popularizační činnosti, pořádá kulturní akce, veřejná shromáždění a happeningy. Monitoruje případy možného porušování práv a svobod občanů a poskytuje obětem takového porušování právní pomoc a podporu. Předsedou sdružení je Ladislav Bátora, který je v současné době členem politické Strany svobodných občanů. V minulosti však kandidoval za Národní stranu Petry Edelmannové, která je považována za ultrapravicovou.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Karolina Brožová, Denisa Čermáková, cermakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688