TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  02.09.2010 02:00:06

E15: Projekt Nabucco vysychá

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Projekt plynovodu Nabucco, který má zajistit Evropě a také Česku přísun neruské suroviny a snížit energetickou závislost na Moskvě, opět čelí nebezpečí, že nebude co přepravovat. Píše o tom deník E15 ve svém čtvrtečním vydání.

Kolem dodávek plynu z iráckého Kurdistánu, jež mají být v první fázi klíčové, totiž vypukl spor mezi kurdskou vládou a centrálním kabinetem v Bagdádu.

Německá společnost RWE, která je součástí konsorcia Nabucco, sice v minulých dnech uzavřela dohodu o dodávkách strategické suroviny s kurdskými představiteli, Bagdád ji však označil za ilegální.

Český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška upozorňuje, že spory mezi kurdskou regionální vládou a Bagdádem trvají sedm let tedy od americké invaze. „Nejsou schopni se dohodnout na dělbě příjmů z ropy a plynu,“ uvedl Bartuška.

Spor mezi kurdským Erbilem a Bagdádem pokračuje, Kurdové tvrdí, že mají právo postupovat autonomně. Výsledek konfliktu je však nejistý a Evropa si nemůže být dodávkami plynu jistá. Z politických důvodů přitom zůstává pro Evropu tabu i dovoz plynu z Íránu, který má vedle Ruska největší zásoby této suroviny.

Pokud projekt Nabucca padne, bude se to přímo týkat také Česka. Provozovatel českých plynovodů Net4Gas se chystá vybudovat společně s rakouskou firmou OMV Gas plynovod mezi Lanžhotem a rakouským plynovodním uzlem Baumgartenem, kde by se mohl na Nabucco napojit.

Skeptické hlasy ohledně budoucnosti Nabucca však nyní zaznívají i z Ázerbájdžánu, který by měl být vedle iráckého Kurdistánu jedním ze dvou hlavních dodavatelů plynu alespoň v počáteční fázi. Tamní šéf ropného výzkumného centra v Baku Ilham Šaban očekává, že projekt narazí na rozpočtové úspory v evropských zemích. „Evropa nemá peníze,“ řekl Šaban podle serveru news.az. ProjektNabucco podle něj slouží Evropanům spíše jako trumf při vyjednávání s Ruskem, jehož hlavním cílem je však snížit ceny za ruský plyn.

Kurdové uvádějí, že jsou schopni naplnit Nabucco až 20 miliardami metrů krychlových plynu ročně, přičemž celková kapacita plynovodu by měla činit 31 miliard kubíků. Dohoda s RWE se týkala také rozvoje plynárenské infrastruktury v Kurdistánu.

Bagdád však namítá, že nelze vyvážet plyn, dokud je surovina zapotřebí přímo v Iráku především k výrobě zatím nedostatkové elektřiny. Těžba kurdského plynu na druhé straně přitahuje pozornost českého byznysu
i z dalšího důvodu očekává další rozvoj této oblasti, a tedy i nové příležitosti pro rozvoj obchodních kontaktů. „Pro české firmy je Kurdistán branou do Iráku,“ říká odborník českého Svazu průmyslu Majid Toma.

Důležitou roli hraje skutečnost, že v Kurdistánu je podstatně lepší bezpečnostní situace než ve zbytku Iráku. Dvanáct českých firem se má v říjnu zúčastnit největšího kurdského veletrhu v Erbilu.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688