Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.08.2010 15:10:47

Skupina Unipetrol opět hospodařila

Následuje oficiální TZ společnosti Unipetrol k výsledku hospodaření ve 2Q tohoto roku

Zlepšení oproti minulému roku i ve srovnání s předchozím čtvrtletím

          Čistý zisk 520 miliónů , provozní zisk EBIT 802 miliónů

          Ziskové opět všechny segmenty

           Dobré výsledky díky zlepšení makroekonomických podmínek i provozní výkonnosti

Praha, 31. srpna 2010 – Skupina Unipetrol vytvořila ve 2. čtvrtletí 2010 zisk, který představuje výrazné zlepšení v porovnání s minulým rokem a je vyšší než v první čtvrtině roku. Čistý zisk dosáhl ve druhém čtvrtletí 520 miliónů korun, provozní zisk EBIT činil 802 miliónů korun. Skupina částečně těžila z příznivějších podmínek vnějšího prostředí, ke zlepšení však přispěly i vnitřní faktory, a to zejména zvýšení efektivity dosažené díky programu snižování nákladů a optimalizace zahájenému v loňském roce.

V makroekonomickém měřítku se do výsledků skupiny příznivě promítla zejména vyšší poptávka po rafinérských a petrochemických produktech. Meziroční snížení tuzemských prodejů pohonných hmot, k němuž došlo v důsledku vyššího daňového zatížení v porovnání s okolními státy, se podařilo v rámci skupiny Unipetrol částečně kompenzovat zvýšením prodeje prémiových paliv VERVA.

Čistý zisk skupiny oproti předchozímu čtvrtletí vzrostl o 68 procent, provozní zisk EBIT o 55 procent. Ke zvýšení zisku přispěla vyšší provozní výkonnost, úspory nákladů a lepší obchodní výsledky. Ve druhém čtvrtletí se podařilo výrazně zvýšit prodej rafinérských výrobků, vyšší objem prodeje zaznamenal i petrochemický segment. Fixní náklady skupiny se během prvního pololetí snížily o více než 100 miliónů korun.

Tržby skupiny přesáhly 23 miliard korun, což představuje meziroční zvýšení téměř o 50 procent. Se ziskem hospodařily podobně jako v předchozím čtvrtletí opět všechny segmenty. Konsolidovaný provozní zisk EBIT se díky vyšším maržím přiblížil úrovni z letních měsíců roku 2008.

Komentář k jednotlivým segmentům

Petrochemický segment ve 2. čtvrtletí 2010 vytvořil zisk 298 miliónů korun. V porovnání s minulým čtvrtletím to představuje výrazný nárůst o 207 %. V meziročním srovnání se do výsledku příznivě promítly vyšší marže olefinů a polyolefinů, velmi dobré objemy prodeje olefinů a benzenu z důvodu odstávek u konkurenčních výrobců v Evropě a celkové oživení poptávky po petrochemických produktech. Nepříznivě se oproti minulému roku i ve srovnání s 1. čtvrtletím projevilo oslabení kurzu EUR/USD.


Rafinérský segment vykázal provozní zisk ve výši 356 milionů korun, čímž dále vylepšil dobrý výsledek předchozího čtvrtletí. V meziročním srovnání těžily rafinérie hlavně z vyšší poptávky

v regionu střední a východní Evropy a vyšších marží. Stagnující domácí poptávku po palivech se podařilo kompenzovat dobrými obchodními výsledky a zvýšením exportu. Unipetrolu se kromě toho podařilo využít obchodních příležitostí, daných odstávkami konkurenčních rafinérií na Slovensku a

v Rakousku. Segmentu se dařilo i díky rozšíření rozdílu mezi cenami ropy Brent a Ural, vyššímu objemu zpracované ropy a příznivému vývoji CZK vůči USD.

 

Segment maloobchodního prodeje motorových paliv vytvořil provozní zisk 135 miliónů korun, což představuje 3% nárůst oproti 1. čtvrtletí 2010. Příznivě se projevily stabilní jednotkové marže a zlepšující se prodeje prémiových paliv VERVA. Do provozu byl uveden nový informační systém RIS a byla zahájena spolupráce s dalšími provozovateli čerpacích stanic při vzájemné akceptaci tzv. fleetových karet. Nicméně v hospodaření maloobchodního segmentu se nepříznivě projevil meziroční pokles prodaných pohonných hmot v České republice kvůli vyššímu daňovému zatížení ve srovnání se zahraničím.

Výhled na následující období

První pololetí přineslo pozitivní trendy v některých oblastech. Některé vnější faktory, jež ovlivňují hospodaření skupiny, se vrátily na své předkrizové hodnoty nebo se této úrovni alespoň přiblížily. Jiné, jako např. rafinérské marže nebo rozdíl ceny ropy Brent a Ural, však stále zaostávají. Skupina Unipetrol se nicméně dokáže s nepříznivými faktory vyrovnat lépe než vloni. Má velmi dobrý stav peněžních prostředků a její zadlužení je velmi nízké.

 

Prvořadým cílem je pokračovat se ziskem i v dalších čtvrtletích roku. Nicméně oživení ekonomiky a trhu představuje postupný proces. Spotřeba motorových paliv v ČR je nízká a zvýšení prodeje bude bez změny daňového zatížení pohonných hmot náročným úkolem. Skupina Unipetrol proto bude pokračovat v pečlivém řízení nákladů a investičními výdaji nejvýše na úrovni roku 2009. Své úsilí

i nadále zaměří také na zvyšování provozní spolehlivosti a zlepšování obchodních výsledků.

 

"Skupina dále zlepšila své hospodaření a lze říci, že absolvovala první pololetí roku ve velmi dobré kondici. Dosažený zisk naznačuje, že jsme dokázali najít rezervy a zmobilizovat své síly. Dopady ekonomické recese jsou nicméně stále ještě patrné. Zvyšování efektivity a důsledná kontrola nákladů proto zůstávají klíčovými prvky našeho dalšího úsilí," říká generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Piotr Chełmiński.

 

 

Blanka Růžičková

tisková mluvčí UNIPETROL, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688