Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  30.08.2010 09:43:09

ČS - koment 30.8. - týdenní restart

USA

O       Makro data: Tento týden je kalendář ve Spojených státech přímo nabit daty a událostmi. Nejvíce pozornosti bude soustředěno na páteční datatrhu práce, protože se jedná o klíčový faktor, který rozhodne o dalším osudu oživení. Očekávání jsou pesimistická, čeká se pokles počtu pracovních míst a růst míry nezaměstnanosti. Pokud se očekávání potvrdí, náladě na trhu to určitě nepomůže. Hodně sledované budou také indexy ISM. U výrobního se čeká zřetelný pokles, ovšem měl by stále zůstat bezpečně nad 50. To znamená pomalejší, ale pokračující expanzi, navíc to odhady velmi lehce mohou s pesimismem přehnat. Další z hodně důležitých a sledovaných údajů bude spotřebitelská důvěra. Čeká se stabilizace, ovšem nepřekvapil by mě další pokles, vzhledem k příznakům slabosti trhu práce (žádosti o podru v nezaměstnanosti) a také obecně nedobré náladě v americké společnosti (62% dotázaných si myslí, že se USA vyvíjejí špatný směrem). Také pondělní osobní příjmy a výdaje budou hodně sledované a důležité, jakýkoli příznak slabosti by mohl podpořit pochybnosti o pokračování oživení. Jde v podstatě o důležitý doplněk dattrhu práce, protože ukazuje také ochotu utrácet (projevují se v poklesu nebo naopak růstu míry úspor). Chicagský index nákupní manažerů může v záplavě dat trochu zapadnout, ale půjde také o důležitý, i když jen regionální, ukazatel aktivity v průmyslu. Podobně může být trochu stranou pozornosti údaj o probíhajících prodejích domů, ale vzhledem k nedávným opravdu hodně špatným údajům o prodejích existujících domů si zaslouží pozornost. Navíc budou zveřejněny poznámky z posledního zasedání FOMC. V tisku se objevily zprávy o hlubokých rozporech v rámci tohoto orgánu, o to větší pozornost bude záznamu věnována. Trh bude trávit i projevy z konference v Jackson Hole.

O       FX a FI: U dolaru by mělo pokračovat kolísání kolem 1,27 k euru. Protože týden je nabit daty a událostmi, může být volatilita mimořádně vysoká. Nesmyslně nízká úroveň výnosů vytváří značný prostor pro jejich růst. Pouze souběh velmi špatných dat by mohl posunout výnosovou křivku pod nedávná minima.

  

 Evropa

O       Makro data: Evropě se pozornost soustředí především na zasedání ECB. ‚Sazby zůstanou prakticky jistě beze změny, sledovat se bude zejména vystoupení prezidenta ECB Tricheta po zasedání. Opět bud zajímavé zejména zda nezačne být ECB příliš optimistická. Na minulé tiskovce se Trichet držel zpátky a byl rozumně opatrný, doufejme, že mu to vydrží. V pondělí bude zveřejněna sad indikátorů důvěry za eurozónu. Měla by potvrdit aktuálně relativně dobrý stav evropského hospodářství. Maloobchodní tržbypátek by pak měly potvrdit stále silně utlumenou spotřebitelskou poptávku v rámci eurozóny.

O       FI: U evropských státních dluhopisů je velmi podobná situace jako v USA. Výnosy jsou absurdně nízko, je jen otázkou času kdy výrazně porostou. Krátkodobě by však další pokles mohl být vyvolán kumulací velmi špatných údajů. Není to pravděpodobné, ale nedá se to vyloučit.

  

 CEE region

O       Makro data: Tento týden se v regionu soustředí pozornost na polské zveřejnění HDP za druhý kvartál. Jak naznačují měsíční data a konec konců i nedávná zveřejnění v regionu, lze čekat slušný výkon ekonomiky. Hlavní impuls přišel ze zahraniční poptávky (pro Polsko hlavně poptávka z Německa, výrobu kde však táhla Asie), která umožnila rychlejší oživení průmyslu. Z poptávkové strany čekáme silnou podporu růstu od čistého vývozu a zásob, také spotřeba domácnosti by měla být nadále v pohodě. Slabé budou ještě stále fixní investice. Celkově čekáme +3,3% r/r.

O       FI a FX: Tento týden bude obchodování ovlivňovat hlavně spousta datUSA a tudíž vývoj rizikové averze. Domácí data proto pravděpodobně zůstanou ve stínu. Jelikož dat bude spousta, lze očekávat zvýšenou volatilitu regionálních měn.

 

Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

15.08.2011ČS - koment 15.8. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.08.2011ČS - koment 8.8. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
16.08.2010ČS - koment 16.8. - týdenn restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.08.2010ČS - koment 9.8. - týdenní restart: Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.03.2010ČS - koment 8.3. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688