Petr Hanisch (AliaWeb)
Údaje o firmách  |  31.05.2001 12:44:53

Sevac – nikdo za nic nemůže ?! vyjádření akcionáře

Sevac – nikdo za nic nemůže ?!

Lidská krev je cenná tekutina. Jejím zpracováním vzniká řada léčiv a farmaceutických produktů nezbytných pro záchranu lidských životů. Výroba krevních derivátů je technologicky poměrně složitý proces, pro jehož zvládnutí je třeba mít odpovídající technické vybavení, know-how, kvalifikovaný personál a splnit mnoho dalších podmínek. Civilizované státy úzkostlivě dbají na to, aby jimi používané krevní deriváty byly vyráběny pod přísnou kontrolou z prověřené krve nejlépe svých vlastních dárců. Jedná se o záležitost strategického významu.

Počátkem devadesátých let, kdy v České republice probíhal výběr zpracovatele krevní plazmy, byly s poměrně nejasným zadáním osloveny domácí i zahraniční firmy. Než padlo rozhodnutí, že si výrobu krevních derivátů zajistíme sami, zpracovávalo českou krevní plazmu několik renomovaných zahraničních společností. V roce 1995 schválila Klausova vláda “prioritní rozvoj projektu národní soběstačnosti ve výrobě krevních derivátů tuzemským výrobcem Sevac a.s.” V realizaci tohoto poněkud megalomanského projektu pokračoval “prozatímní” Tošovského kabinet i současná vláda premiéra Zemana. Ta je pak podepsána pod nezvládnutým výběrem strategického partnera Sevacu a neslavným koncem společnosti, korunovaným jejím vstupem do likvidace. Paradoxní je, že všechna vládní rozhodnutí, určující další budoucnost Sevacu, se týkala v té době již samostatné akciové společnosti, jejímž vlastníkem nebyl jenom stát, ale i mnoho akcionářů z kupónové privatizace.

O vstupu společnosti do likvidace rozhodl v pondělí 28.5.2001 na valné hromadě přes odpor minoritních akcionářů vahou svých hlasů Fond národního majetku. Naopak zamítl jejich požadavek na provedení forenzního auditu, který by zpětně prověřil hospodaření společnosti, nakládání s jejím majetkem a odpovědnost jednotlivých osob za stomiliónové ztráty! Pobuřující, ale nepřekvapující rozhodnutí.

Fond národního majetku totiž ani v minulých letech soustavně nebral ohled na minoritní akcionáře, ale dokonce zcela ignoroval i nabídky druhého největšího akcionáře, společnosti CIMEX KONCERN, vlastnící více než 10% akcií Sevacu, ke spolupráci a společnému postupu při řešení kupících se problémů. Zástupci této společnosti nabízeli pomoc při hledání strategického partnera, pomoc při restrukturalizaci a posléze při krizovém řízení potápějící se firmy – vše bez jakékoliv odezvy. Nebylo respektováno dokonce ani za dané situace naprosto legitimní právo na zastoupení ostatních akcionářů v kontrolním orgánu, tedy v dozorčí radě společnosti. Nabízí se otázka proč, když se z rozhodnutí Fondu počet jejich členů rozrostl na devět! Na místa v ní Fond dosadil osoby, o nichž se lze domnívat, že v Sevacu sledovaly spíše různé jiné zájmy, než dění ve společnosti.

Z ambiciózního vládního projektu strategického významu, podle něhož se měl Sevac stát národním zpracovatelem krevní plasmy, nezbylo téměř nic. Tedy zbyl z něj skoro dokončený moderní závod s předimenzovanou výrobní kapacitou, který nikdy nebyl uveden do provozu, téměř osmisetmilionový dluh ve státní Konsolidační bance a společnost s jedinou perspektivou – likvidace a následně konkurs. O svůj majetek přijdou nejen akcionáři společnosti, kterým bylo z rozhodnutí státu upřeno právo jakkoliv se podílet na záchraně společnosti a dokonce i na její kontrole, ale konečný účet v řádu stovek miliónů korun opět zaplatí ze svých kapes daňoví poplatníci.

Ing. Martin Pinl
generální ředitel
CIMEX KONCERN a.s.

Tato zpráva je vyjádřením druhého největšího akcionáře společnosti Sevac, a.s. Případné dotazy k této kause podá ředitel strategického controllingu společnosti CIMEX  KONCERN, a.s. Ing. Petr Bukač na adrese: Petr.Bukac@cimex.cz

Zprávy týkající se společnosti Sevac,a.s.:

Sevac vstoupí v úterý do likvidace, dluhy činí...
Zahájení privatizace SEVAC 

Informace o společnosti Sevac, a.s.:

Jak se obchoduje s akciemi Sevacu ?
Profil společnosti Sevac






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688