TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  23.08.2010 08:01:11

Ministr vnitra John prozradí, kde bude škrtat

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr vnitra Radek John (VV) v pondělí představí úspory resortu na rok 2011 a zhodnotí 40 dní působení v křesle ministra. Jednotlivé resorty měly plány úspor dodat ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) již v pátek, pět z nich to však ve slíbeném termínu nestihlo.

Předseda Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John v pátek moc sdílný nebyl. O úsporách na rok 2011 mluvil jen obecně. "Původně jsem měl snížit rozpočet o 10,5 miliardy korun, ale nakonec bude snížen jen asi o 8,3 miliardy korun," vysvětlil.

Zároveň ale Mediafaxu přiznal, že platy státních zaměstnanců půjdou v příštím roce dolů až o deset procent: "Všichni v republice vědí, že máme obrovský deficit rozpočtu. Jinak to prostě udělat nejde." Ministerstvo vnitra by tak přesnější informace o rozpočtu a budoucnosti rezortu mělo podat právě na pondělním setkání s novináři.

Toho se kromě Johna zúčastní také další zástupci vedení ministerstva vnitra, policejního prezidia a Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Podobně jako John však nesplnili svůj úkol ani ministři školství, zahraničí, obrany či zemědělství, plánované škrty Kalouskovi nedodal dokonce ani Úřad vlády.

Ministerstvu školství se rozpočet zkrátil o pět miliard korun, ze 125 na 120 miliard. Proto bude jedním z kroků ministra snížit počet státních úředníků. "Pro rok 2011 jsem byl tím hrdinou, který si řekl, že to zvládne a rozpočet o pět miliard korun sníží. Škrty projdou všemi skupinami," řekl Mediafaxu ministr školství Josef Dobeš (VV) a dodal: "Zatím máme jen pracovní verzi rozpočtu. Až ho vláda projedná a schválí, tak zveřejníme přesnější informace."

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) si bude muset příští rok vystačit s 5,4 miliardami korun. V letošním roce mohl utratit o 0,7 miliardy korun více. "Šetření se dotkne především investičních a provozních výdajů, tedy i počtu zaměstnanců a mzdových prostředků," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Jiří Beneš.

O mnoho sdílnější není ani ministerstvo obrany. To se bude v roce 2011 muset vejít do sumy 43,9 miliardy korun, a oproti letošnímu rozpočtu tedy ušetřit pět miliard korun. Šéf obrany Alexandr Vondra (ODS) bude muset podle mluvčího Jana Pejška sáhnout na mandatorní, provozní i investiční složku rozpočtu. Omezí se i mzdové prostředky. Úspory by podle ministerstva obrany měly přinést také transparentnější veřejné zakázky nebo zdanění výsluh vojáků.

Přesné částky, které by mělo uspořit ministerstvo zemědělství, bude mít rezort podle svého šéfa Ivana Fuksy (ODS) také až v pondělí.

Tiskový mluvčí vlády Martin Kupka rovněž nechtěl v pátek prozradit, jak přesně bude šetřit Úřad vlády. Jeho výdaje se nicméně omezí z letošních 709 milionů korun na 647,6 milionu korun. Potřebných 61,5 milionu korun se podle Kupky uspoří propuštěním části zaměstnanců, omezením investic do správy budov a snížením dotací na protidrogovou politiku a lidskoprávní projekty.

Ostatní ministerstva byla ukázněnější a požadované plány úspor na rok 2011 dodala ministru financí v požadovaném termínu.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688