TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.08.2010 18:01:01

Ministr dopravy Bárta: Na silnici I/55 z Břeclavi do Otrokovic nejsou peníze

Mediafax

HODONÍN (MEDIAFAX) - Na vybudování rychlostní silnice I/55, která by odvedla dopravu z hustě osídlené oblasti mezi Břeclaví a Otrokovicemi, nemá český stát peníze. Agentuře Mediafax to v pátek v Hodoníně řekl ministr dopravy Vít Bárta (VV), který zároveň označil celý projekt za značně předimenzovaný.

"Realita je taková, že za současného stavu věcí je celý projekt předražený, místy až nesmyslný," řekl Bárta s tím, že na stavbu silnice I/55 jednoznačně nejsou peníze. "Naší prioritou je najít takové řešení, které by zmírnilo dopady na obyvatele žijící podél současné cesty," dodal.

Stát se nyní podle ministra místo výstavby celé silnice bude snažit najít peníze alespoň na obchvaty jednotlivých obcí tak aby lidem na Slovácku ulehčil jejich situaci. "Pověřím poslance Chaloupku, aby jednal s Ředitelstvím silnic a dálnic a jednotlivými starosty o prioritách, koordinaci a možných návaznostech prací," řekl Bárta. Dodal, že ministerstvo dopravy chystá v celé oblasti novou dopravní strategii, která bude odpovídat rozpočtovým možnostem státu.

Časový horizont zahájení prací na obchvatech Strážnice, Veselí nad Moravou a dalších měst na Hodonínsku a Břeclavsku odmítl Bárta upřesnit. "Nechtějte, prosím, po mně nějaká data. Dědictví celé této nesmyslné investice, tak jak je nastavená, znamená pro nás komplexně přehodnotit náhled na celkové nové řešení dopravy na Slovácku," řekl Bárta s tím, že projekt představuje ze státního pohledu "prioritu velmi vzdálené budoucnosti".

Myšlenku ekologů o výstavbě tubusu, který by rychlostní silnici I/55 svedl v ptačí oblasti mezi Bzencem a Strážnicí svedl pod zem, Bárta rovnou zavrhl. "Jsem pro každé ekologické řešení. Jestliže však rozpočtový rámec státních peněz na dopravní stavby v celé České republice je na rok deset miliard korun, pak je podobný tunel za více než deset miliard naprosto nerealizovatelný," uvedl ministr.

Zatímco ministr dopravy nepřinesl starostům zejména na Hodonínsku příznivé zprávy, o něco více potěšil jejich kolegy na Břeclavsku. V Mikulově chce naopak vláda postavit minimálně obchvat města, který je podle Bárty kritickým bodem budoucí rychlostní silnice mezi Brnem a Vídní.

"Hledali jsme s panem starostou, jak projekt přiblížit realitě, například tím, že zmenšíme počet nájezdů na novou silnici," uvedl Bárta. Dodal, že v současné době je přes veškerou finanční nedostatečnost výstavba obchvatu Mikulova "jednoznačně reálnější než zahájení stavby celého úseku mezi Pohořelicemi a státní hranicí".

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688