TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.08.2010 12:30:02

Šéf pražské KDU-ČSL vyzývá Cyrila Svobodu k odchodu ze strany (7.8.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Předseda pražské organizace KDU-ČSL Marián Hošek vyzval v sobotu Cyrila Svobodu, aby odešel ze strany, pokud chce pokračovat v soudním sporu o dům v pražských Dejvicích. Lidovci se od tohoto postupu distancují.

"Přes opakované ujištění, že nebude pokračovat v soudním sporu v této věci, podal ústavní stížnost a porušil tím všechny sliby, které jako předseda učinil. Významně tím poškozuje KDU-ČSL a jako pražský předseda jeho jednání odmítám a vyzývám ho, ať zváží setrvání v naší straně, pokud bude ve sporu pokračovat," prohlásil Hošek. Je podle svých slov přesvědčený, že vyjadřuje názor většiny nejen pražských členů KDU-ČSL.

"Jako předseda pražské organizace KDU-ČSL se zásadně distancuji od postupu bývalého předsedy JUDr. Cyrila Svobody ve sporu o dědictví," dodal Hošek.

Toto stanovisko sdílí i lidovci na Praze 1. "Pan Svoboda porušil veřejně deklarovaný slib, že spor o dům v Dejvicích ukončí. Jako bývalý předseda KDU-ČSL tak vrhá špatné světlo i na celou členskou základnu. Pokud chce snad v soudní při pokračovat, pak už ne jako náš člen," uvedl předseda strany v centrální městské části Jan Wolf, který je zároveň místopředsedou pražské organizace KDU-ČSL.

"Současné době finišujeme s přípravou komunálních voleb. Poslední kroky Cyrila Svobody, které jsou bohužel s křesťanskými demokraty spojovány, nás mohou poškodit. Mám pocit, že Svoboda ztratil soudnost," dodává volební lídr KDU-ČSL v Praze 1 Petr Burgr.

Výbor KDU-ČSL na Praze 1 proto vyzval Cyrila Svobodu, aby ukončil své členství ve straně.

Tento postoj lidovců chápou i členové ostatních politických stran. "Sotva to mohu nějak právně posoudit, protože celou kauzu sleduji jen zvenčí a nemám všechny potřebné informace. Nicméně celou dobu cítím, že tato kauza není veřejností vnímána příliš pozitivně, a proto postoj strany chápu," sdělil Mediafaxu v sobotu místopředseda České strany sociálně demokratické (ČSSD) Lubomír Zaorálek. "Je možné, že se pan Svoboda cítí podveden a chce se domoci svých práv, ale nic to nemění na tom, že veřejnost to vnímá negativně a stranu to může poškodit," dodal Zaorálek.

Někdejší šéf lidovců si nárokuje činžovní dům v pražských Dejvicích v hodnotě asi 50 milionů korun po zemřelé Marii Kaprálkové, která mu ho ve své původní závěti odkázala Svobodovi jako odměnu za právní pomoc při vyřizování restitucí. Podle nově sepsané závěti z roku 2004 má ale Svoboda zdědit pouze milion korun, zmiňovaný dům připadá Domovu svaté rodiny. Svoboda však tvrdí, že nová závěť je neplatná, protože manželé Kopečtí, kteří se o paní Kaprálkovou do poslední chvíle starali, na ni údajně tlačili a ona novou závěť podepsala ve špatném duševním i fyzickém stavu.

Soud, na který se Svoboda již dříve obrátil, však jeho argumenty nevyslyšel. "Nebylo prokázáno, že by paní Kaprálková trpěla duševní chorobou," zdůvodnila rozhodnutí soudkyně. Soud podle ní navíc vyvrátil tvrzení Svobodova advokáta, že manželé Kopečtí na Kaprálkovou vytvářeli nátlak. Žalobce totiž tvrdil, že Kopečtí starou paní vydírali tím, že kdyby nepřepsala závět, přestali by se o ni starat.

Jiří Táborský, Jitka Zadražilová, Alžběta Bublanová, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688