TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.08.2010 15:51:02

Nečas: Reformy budou i přes protesty odborářů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - České odbory stojí na křižovatce a měly by se jasně rozhodnout, zda půjdou cestou strukturálních reforem, nebo zda se vydají řeckou či maďarskou cestou, řekl premiér Petr Nečas (ODS) v pátek v reakci na odborářskou kritiku programového prohlášení vlády.

"Takovouto kritiku ze strany odborů jsem očekával. Nemění to nic na tom, že vláda bude provádět reformy, protože jsme tím povinování vůči této zemi a jejím občanům, kteří od této vlády očekávají, že zastaví zadlužování země," pokračoval premiér.

"I v Maďarsku či Řecku to byly odbory, které dlouhá léta bránily tomu, aby byly provedeny strukturální reformy, a přispěly tím k tomu, že země se dostaly do situace, v níž z hlediska veřejných rozpočtů nejsou svéprávné a musí poslouchat diktát zahraničních finančních institucí. Slíbili jsme, že Česká republika se touto cestou nevydá," pokračoval Nečas.

Podle Nečase by se Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) měla rozhodnout, zda bude blokovat potřebné reformy. To by ale podle jeho slov vedlo k výraznému zhoršení postavení zaměstnanců, které by odboráři měli hájit. "Pokud ČMKOS opravdu záleží na zaměstnancích, měla by reformy naopak podpořit," dodal premiér.

Odboráři kritizovali Nečasovu vládu zejména za to, že pouze škrtá výdaje. "Rád bych zopakoval, že stabilizace veřejných financí v letošním a příštím roce se bez rozsáhlých škrtů neobejde. Nicméně ani já sám nejsem zastáncem pouhých škrtů a vždy prosazuji skutečné strukturální reformy. Na ty ovšem nyní není čas," objasnil premiér.

Na závěr premiér ujistil, že jeho vláda je přístupná jednání. "Tato vláda má otevřené dveře a je vždy přístupná slušnému jednání. Ale myslím, že ten, kdo chce opravdu jednat, zasedne k jednacímu stolu před tím, než začne vyhrožovat - pokud ovšem nesleduje nějaké jiné, například politické cíle," dodal Nečas s tím, že by byl rád, kdyby odbory "nezabouchly dveře k jednání dříve, než jednání budou vůbec moci začít".

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688