Czechwealth (Czechwealth)
Akcie v ČR  |  05.08.2010 10:19:35

Komerční Banka – jak v ní číst a kdy ji prodáme

Tento týden je středem pozornosti na české burze Komerční banka, díky svým pozitivním hospodářským výsledkům. Pro neznalé – KB je považována za konzervativní titul s roční dividendou pohybující se okolo  5% p.a. Podívejme se jaký potenciál a jaká rizika nese investice do této akcie.

Komerční banka je třetí největší bankou v České republice, podle výše aktiv a počtu klientů. V regionu je Komerční banka také na třetím místě, pokud jde o tržní kapitalizaci - hned za polskou Pekao a maďarskou OTP. KB je univerzální bankou se širokou nabídkou služeb v oblasti drobného, podnikového a investičního bankovnictví. Společnosti finanční skupiny Komerční banky nabízejí další specializované služby, mezi které patří penzijní připojištění, stavební spoření, factoring, spotřebitelské úvěry a pojištění, dostupné prostřednictvím sítě poboček KB, přímého bankovnictví a vlastní distribuční sítě.
Komerční banka je součástí skupiny Société Générale od října 2001. Skupina Société Générale je jednou z největších finančních skupin v eurozóně. Skupina SG zaměstnává na celém světě 151 tisíc lidí ve třech klíčových oblastech - retailové bankovnictví a finanční služby, globální investiční management a služby, podnikové a investiční bankovnictví.
Služby samotné Komerční banky využívalo téměř 1,63 milionů zákazníků prostřednictvím 394 poboček a 673 bankomatů po celé České republice a také formou telefonního, internetového a mobilního bankovnictví. V rámci pobočkové sítě banka vybudovala 20 specializovaných business center pro střední podniky a municipality a 4 centra pro velké podniky.

Důvěře se těšily i ostatní společnosti skupiny. Modrá pyramida stavební spořitelna obsluhovala 747 tisíc klientů a Penzijní fond KB registroval více než 491 tisíc účastníků penzijního připojištění. Počet aktivních klientů společnosti spotřebitelského financování ESSOX narostl na 226 tisíc. Na slovenském bankovním trhu operuje Skupina prostřednictvím Komerční banky Bratislava a.s.

Hospodářské výsledky za 2Q 2010

Komerční banka podle zveřejněných výsledků hospodaření za 2Q 2010 dosáhla čistého zisku 3 273 mil. a tím výrazně předčila tržní očekávání, které se pohybovalo na hranici 3 mld. . Pozitivním překvapením je především růst úrokových výnosů o 1,2 % r/r na 5 415 mil. , odhad trhu se pohyboval o 200 miliónů níže. Celkové provozní výnosy poklesly o 1,2 %, za čímž stojí výrazný propad výnosů z finančních operací díky příznivým tržním podmínkám. Provozní náklady poklesly o -4,8 % r/r na 3 383 mil. a protože klesly více než výnosy a díky tomu vzrostl provozní zisk o 1,2 %.

Dalším pozitivním překvapením jsou nízké opravné položky ve výši 814 mil. , když došlo k výraznému poklesu podílu nesplácených úvěrů v portfoliu banky na 6,6 %  - 7,1 % v březnu 2010.  Nadále se ukazuje, že banka má daleko lepší úvěrové portfolio než její konkurence a klientela je více bonitní a nemá takové problémy se splácením úvěrů. Přesto největší problémy se splácením jsou u retailové klientely, my nadále očekáváme v následujících kvartálech pokles vytváření opravných položek k úvěrům, což se nám pozitivně promítne do celkových výsledků za rok 2010.

Investici jsme provedli na základě vyhodnocení fundamentálních údajů a technické analýzy - při výrazném poklesu, jsme se rozhodli zařadit akcii do našeho portfolia se střednědobým výhledem. Viz níže. Na grafu se nám vytvořil nákupní signál - přeprodanost 25.5.2010. O tomto nákupu jsme dopředu informovali uživatele naší služky CZ portfolio. Rozhodně, lze říci, že banka svými výsledky nezklamala a kurz se dnes vyhoupnul až do blízkosti našeho prvního targetu, kde budeme brzy odprodávat polovinu pozice se ziskem přes 20%.  Zbytek pozice hodláme odprodat kolem hodnoty 4500 .

 

Dne 25. 5. 2010 jsme otevřeli (a dopředu oznámili) při výrazných poklesech na trhu long pozici na 3265. - , výše pozice v portfoliu je 8% z celkové hodnoty našeho portfolia. Pozici nadále držíme a očekáváme postupný vzestup hodnotě +-4100,- , kde odprodáme polovinu naší pozice, a náš druhý profit se nachází na hodnotě 4500,- . Kde se nachází maximum z října 2009 a května 2010. Pokud akcii nevslastníte, s nákupem je lépe počkat na korekci aspoň k 3700  a pak vstoupit s podobnými targety. (v závyslosti na individuálním investičním horizontu a očekávání) Doporučujeme vám se podívat i na předchozí naše články, kde jsme komentovali jiné tituly a kde jsou nyní…


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688