TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  05.08.2010 01:00:02

E15: Volavka v kauze Sokolovské uhelné

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Sokolovský podnikatel Štefan Kanaloš, který sehrál volavku v kauze uprchlého podnikatele Tomáše Pitra, figuruje i v boji o třicetiprocentní podíl Sokolovské uhelné, třetí největší hnědouhelné společnosti. Informoval o tom deník E15.

Zfalšované dokumenty o propojení jednoho ze spolumajitelů Sokolovské uhelné Jana Kroužeckého se společností Aqua Investments z karibského ostrova Nevis nesly razítko londýnského notářství MD Pryke. A právě Štefan Kanaloš u tohoto notáře ty dokumenty ověřoval.

Uhlobaron Jan Kroužecký, který několik let válčí se svými společníky Františkem Štěpánkem a Jaroslavem Rokosem, před několika měsíci oznámil, že dluží společnosti Aqua Investments 700 milionů korun, které není schopen splatit. Aqua Investments proto podala návrh na exekuci majetku Kroužeckého a exekutor Juraj Podkonický nařídil prodat jeho třicetiprocentní podíl v Sokolovské uhelné v dražbě. Ta však byla kvůli probíhajícím soudním sporům odložena.

Před měsícem se pak objevily dokumenty, podle kterých je Kroužecký jediným řídícím partnerem karibské firmy Aqua Investments. Pokud by to tak bylo, šlo by o podvod, neboť 700 milionů korun by dlužil sám sobě a exekuce by byla pouze cestou, jak obejít předkupní právo Štěpánka a Rokose. Jenže nejen Kroužecký, ale i finanční regulátor z ostrova Nevis označili tyto dokumenty za falešné. Štefana Kanaloše identifikovalo na žádost Kroužeckého právníků londýnské notářství. A sám Kanaloš, původně diskžokej v Sokolově a průvodce turistů v Karlových Varech, to potvrdil. „Dával jsem ty dokumenty k ověření londýnskému notáři. Jinak s nimi nemám nic společného, byl jsem jen kurýrem,“ přiznal.

„Létám často do Londýna, umím dobře anglicky, a tak mě jeden kamarád poprosil, zda bych to pro něho neověřil. Tvrdil, že ostrovy Nevis a Svatý Kryštof spadají pod britskou správu, a proto že je třeba, aby dokumenty ověřil britský notář,“ dodal Kanaloš. Notář přitom ověřoval jen shodu kopie s předloženými listinami, nikoli obsah listin.

Kdo tedy Kanaloše poslal s těmito dokumenty do Londýna? „To nemůžu říct. Musel bych se ho zeptat, jestli s tím souhlasí.“ Když jsem ho požádal, aby se zeptal, zavolal za půl hodiny zpět a příběh pozměnil: „To nebyl kamarád, byl to náhodný známý z londýnské restaurace. Znám jen jeho křestní jméno John. Říkal, že nechce, aby jeho jméno figurovalo při notářském ověření. Jemu jsem proto vrátil ty originály a kopie jsem předal v Praze na letišti.“ A komu je v Praze předal? „Toho člověka jsem taky neznal. Přišel ke mně, zeptal se, jestli se jmenuju Kanaloš a jestli pro něj nemám dokumenty. Tak jsem mu je dal.“

Před pár dny MF Dnes informovala o roli, kterou Kanaloš sehrál při hledání uprchlého podnikatele Pitra. Na základě falešných dokladů tvrdil Pitrovým lidem v Česku, že od podnikatele koupil ústeckou firmu Energy. Ti se obratem snažili spojit s Tomášem Pitrem, aby si vše ověřili, a tím policii umožnili Pitra vypátrat.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688