TNBiz (TN.cz)
Reality  |  31.07.2010 14:45:01

Praha už nedrží volné byty jako rezervu, opuštěné byty patří hlavně soukromníkům

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Praha už dlouhodobě nedrží žádné prázdné byty jako rezervu pro krizové situace, naopak se snaží uvolněné byty hned přidělovat novým nájemníkům. Neobsazené byty, které stále v centru metropole zůstávají, nejsou podle ředitele bytového odboru pražského magistrátu Vladislava Dykasta v majetku města.

"V současné době již žádné rezervy v podobě volných bytů nedržíme," řekl Mediafaxu Dykast. Ročně se v Praze uvolní kolem 500 bytů. "To se děje v případě úmrtí nájemníka nebo jeho vystěhování kvůli exekuci či něčemu podobnému," vysvětlil šéf bytového odboru.

"Vzhledem k tomuto počtu ročně uvolňovaných bytů bychom byli schopní bez potíží reagovat na krizové situace, jakými mohou být například povodně," dodal. Uvolněné byty jsou přednostně poskytovány státním zaměstnancům, jako jsou učitelé či policisté. "Pokud je třeba mladá učitelka samoživitelka s dítětem, má pochopitelně nárok na takový byt," vysvětlil.

Ve vlastnictví města je nyní 11 tisíc bytů a dalších 65 tisíc bytů je majetkem jednotlivých městských částí. Podle odhadů je v metropoli celkem kolem 600 tisíc bytů, což by znamenalo, že v obecním vlastnictví se nachází asi 13 procent bytového fondu.

Poslední sčítání lidu v roce 2001 ukázalo, že kolem 10 procent pražských bytů je neobsazeno. Ačkoli přesná aktuální čísla nejsou k dispozici, odborníci tvrdí, že se situace příliš nezlepšila. Z údajů katastru nemovitostí přitom plyne, že zjevně neobsazené byty a domy nejsou majetkem města, ale jsou v majetku soukromých vlastníků.

Podle magistrátu může situaci zlepšit postupná deregulace nájemného, nižší příjmy z regulovaného nájemného totiž v řadě lokalit neumožnily vlastníkům investice do úprav a rekostrukcí, které by zvýšily aktraktivitu bytů.

Poslední přesné údaje o počtech bytů v metropoli pocházejí ze sčítání lidu v roce 2001. Od té doby je možné jen posuzovat přírůstek na základě údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) o bytové výstavbě. Z údajů získaných v roce 2001 plyne, že neobsazenost bytového fondu se pohybovala kolem 10 procent, přičemž převážnou většinu tvořily byty v jinak obydlených domech. Nakolik se tento údaj za uplynulých deset let změnil, bude jasné až po sčítání lidu v příštím roce.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688