iPoint (iPoint.cz)
Akcie v ČR  |  29.07.2010 13:42:19

Škola (úspěšného) investora, strategie konstrukce portfolia, díl 3: value investing


iPoint.czKdyž dojde na osobní finance a akumulaci bohatství, hodně často jsou akciové tituly opomíjeny před jinými investičními instrumenty. Je snadné pochopit proč: Hraní si s akciemi je jako hra s ohněm. Na této horské dráze chceme všichni zažít ty úžasné vzestupy a vyhnout se pádům. V tomto seriálu od serveru Investopedie probereme některé nejpopulárnější metody hledání těch „dobrých“ akcií a vyhýbání se těm špatným volbám. Ve zkratce se budeme věnovat umění vybrat tituly do akciového portfolia tak, abychom dosáhli vyšší návratnosti, než nám poskytne v průměru trh.

Value investing je jeden z nejznámějších způsobů, jak vybírat tituly do svého portfolia. Již v roce 1930 přišli profesoři z Kolumbijské univerzity Benjamin Graham a David Dodd s tím, co dnes mnozí považují za základy value investing. Základní myšlenka je velice jednoduchá: Najděte akcie s vnitřní hodnotou.

Investor řídící se touto strategií se bude opírat o tituly se silnými fundamentálními základy jako: Zisky, dividendy, účetní hodnotu a cash flow, které se prodávají za babku v porovnání s jejich kvalitou. Investor zaměřující se na hodnotu hledá společnosti, které trh ocenil špatně, a proto tady existuje potenciál pro silný nárůst v ceně akcií, když si trh uvědomí svůj omyl.

Hodnota, ne odpad!
Než se dostaneme příliš hluboko do problému, je potřeba objasnit pár věcí. Value investing automaticky neznamená nákup každé akcie, která poklesne, a tak vypadá levně. Tento typ investorů si musí pečlivě spočítat do čeho půjde a věřit svému úsudku, že papíry které kupují jsou levné v porovnání s jejich kvalitou.

Je důležité vymezit rozdíl mezi value investing a pouhou akcií s klesající cenou. Dejme tomu, že akcie společnosti A se za poslední rok obchodovaly kolem 25 USD za kus a najednou padly na 10 USD. Tento pokles automaticky neznamená, že se společnost prodává za výhodnou cenu. Víte jenom, že akcie je teď levnější než před tím. Pokles může být zapříčiněn odpovědí trhu na základní problém ve společnosti. Na to, aby byl nákup realizován skutečně výhodně, musí jít o zdravou společnost, s hodnotou vyšší než 10 USD na akcii. Value investoři vždycky porovnávají současnou cenu akcie s její vnitřní hodnotou, NE S HISTORICKOU CENOU.

Value investing v praxi.
Jeden z nejúspěšnějších investorů všech dob, Warren Buffett dokázal, že strategie stanovení hodnoty společností funguje, přičemž jeho Berkshire Hathaway vzrostlo z 12 USD na akcii v roku 1967 na 70,9 USD v 2002. Společnost překonává index S&P 500 v průměru o 13,02 % ročně. Přestože sám Buffett se necharakterizuje jako striktní value investor, mnohé z jeho nejúspěšnějších investic byly provedeny na základě této strategie.

Celý článek najděte na iPOINT: http://ipoint.financninoviny.cz/skola-uspesneho-investora-strategie-konstrukce-potrfolia-dil-3-value-investing-2370.html

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688