Vstřícná banka (Vstřícná banka)
Investice  |  27.07.2010 10:49:18

Nové bydlení do tří let výrazně podraží. Zařídí to stát (27.7.2010)

Zrušení daňového zvýhodnění úroků z hypoték může dle některých bank vést k poklesu zájmu o hypoteční úvěry. Mnohem větší nebezpečí však hrozí klientům i bankám plánovaným zvýšením DPH na stavební práce a sjednocením sazeb této daně. Nové bydlení zdraží o statisíce. Informaci přinesl server www.vstricnabanka.cz

Uvažované zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty z 10 na 19 procent, tedy o celých devět procent, které se dotkne nejen cen potravin, tisku či léků, ale také stavebních prací a tedy i cen nových bytů a domů, zvýší ceny nového bydlení o statisíce.

Sjednocení sazeb – výrazné dražení nového bydlení

Ke sjednocení sazeb DPH má dle předběžných plánů koalice dojít mezi lety 2012 a 2013 v souvislosti s nastartováním důchodové reformy. Zatímco se pojistné na sociální pojištění sníží ze současných 29 na 23 procent, zvýší se zároveň daň z přidané hodnoty u spodní sazby z 10 na 19 procent. Toto opatření by mělo kompenzovat výpadek výnosu na sociálním pojištění. Zvýšení DPH však bude mít i další závažné důsledky nejen pro ekonomiku jako celek, ale také pro zájemce o nové bydlení, rekonstrukce bytů a domů či jejich opravy.

U standardního domu či bytu zaplatíte o statisíce více

Rodina, která si dnes pořídí dům u Prahy za částku 3 miliony korun bez DPH, uhradí celkově i s daní částku 3 300 000 korun. Po zvýšení DPH uhradí rodina za stejný dům již 3 570 000 korun. Tedy o 270 000 korun více. Je přitom jen velmi malá šance, že by část z nárůstu DPH zmírnily prodejci snížením svých marží, které již dnes klesají na minimální úrovně. U bytu v ceně milion korun uhradí kupující o 90 000 korun více než dnes. Toto zvýšení je pro člověka s průměrným příjmem, který si byt v uvedené hodnotě bude nejčastěji kupovat výrazně velká zátěž.

Kombinace zdražení a zrušení zvýhodnění hypoték bude mít tvrdý dopad

Zvýšení cen v důsledku růstu DPH o 9 procent nebude jedinou ztrátou, kterou kupující utrpí. V souvislosti se zrušením daňového zvýhodnění hypoték zaplatí kupující při hypotéce 3 miliony korun na zmíněný dům při současné průměrné úrokové sazbě v prvním roce splácení cca 140 000 korun. Zatímco nyní získá kupující při této částce úsporu na daních ve výši 21 000 korun ročně. Po přijetí změn o tuto částku přijde. Je otázkou, zda bude tento výpadek kompenzován jiným univerzálním odpočtem a v jaké výši. Zavedení nové univerzální úlevy na daních připustil premiér Nečas. „Dosud je zvýhodněno vlastnické bydlení oproti jiným formám bydlení. Dovedl bych si proto představit nějakou univerzální položku, která by řešila bydlení jako takové,“ řekl premiér. Uvažovaná univerzální položka má však být výrazně nižší než současné zvýhodnění hypoték.

Během tří let tak přijde kupující o částku dalších bezmála 60 000 korun. Spolu s důsledkem zdražení se tak dům v současné hodnotě 3 300 000 korun prodraží o celých 330 000 korun.

Veškeré zdražení tak bude mít příčinu pouze v daňových úpravách státu.

Zdražení bydlení může zabrzdit stavebnictví

Právě takto zásadní jednorázové zdražení cen bytů a domů bude mít za následek významný pokles zájmu o nové bydlení. To potvrzuje, i tiskový mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek, který vysvětluje, „zrušení daňového zvýhodnění hypoték by znamenalo omezení dostupnosti hypoték, zejména pro lidi s nižšími příjmy.“ Následkem toho může dojít ke zpomalení výstavby a poklesu či dlouhodobé stagnaci stavebnictví. Kombinace zrušení daňového zvýhodnění hypoték s výrazným nárůstem cen nemovitostí určených k bydlení tak vytvoří na trhu velmi problematickou situaci, kterou způsobí svými zásahy stát, nikoliv mechanismy trhu. Pro zájemce o nové bydlení tak dojde k situaci, kdy se jim výrazně zvýší oproti současnosti daňové zatížení, které nebude žádným jiným způsobem kompenzováno.

Nejvíce postižena tak bude skupina lidí s průměrnými a mírně nadprůměrnými příjmy, kteří za nových daňových i cenových podmínek na nové bydlení nedosáhnou a lidé s nadprůměrnými příjmy, kterým se výrazně zvýší náklady v souvislosti s pořízení nového dražšího bydlení, bez kompenzace daňového zvýhodnění, které platí dnes.

Miroslav Zeman, šéfredaktor

www.vstricnabanka.cz

28.07. 06:35  Neudělá to stát (..._...)
27.07. 11:29  Neudělá to stát (MartinMartin)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688