TNBiz (TN.cz)
Finance  |  23.07.2010 01:30:01

Ministři ODS osekají solární energii

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministři za občanské demokraty chystají razantní omezení podpory solárních elektráren, které má mimo jiné zabránit dalšímu růstu cen elektřiny. Uvádí to páteční vydání deníku E15.

Ministr průmyslu Martin Kocourek deníku E15 uvedl, že podpora prostřednictvím výkupních cen elektřiny se bude do budoucna týkat pouze malých zdrojů, jako jsou fotovoltaické panely na budovách. Také podle něj bude nutné stanovit celkový strop pro instalovaný výkon jednotlivých obnovitelných zdrojů tak, aby nepřekračoval možnosti přenosových soustav elektřiny. Své plány má i ministr životního prostředí Pavel Drobil. Jeho úřad sice bude dál dotacemi podporovat obnovitelné zdroje, jako je biomasa či bioplynové stanice, ale nikoliv solární či větrné elektrárny. „Je nutné si říct, které obnovitelné zdroje odpovídají českým podmínkám,“ vysvětlil Drobil svůj postoj.

Nový ministr životního prostředí také hodlá bojovat proti „lánům fotovoltaických elektráren“ tím, že prosadí zvýšení poplatků za vyjmutí ze zemědělské půdy. Podle České fotovoltaické průmyslové asociace chystané změny zastaví celý sektor jako takový včetně střešních instalací. „Nové legislativní návrhy by znemožnily realizaci jakýchkoliv nových projektů,“ uvedla Zuzana Musilová, generální sekretářka CZEPHO. Kupříkladu navrhovaný limit pro výkupní cenu elektřiny šest korun za kilowatthodinu je podle ní ekonomicky nepřijatelný pro všechny typy instalací. Druhým limitujícím faktorem jsou právě navrhované stropy pro meziroční nárůst instalovaného výkonu.

Ministr Kocourek však varuje před změnami podmínek pro producenty solární elektřiny, kteří již mají uzavřeny smlouvy s distributory třeba zavedením nové daně. „Tím bychom zpochybnili právní prostředí,“ řekl ministr průmyslu. Na druhé straně se v souladu s některými dříve publikovanými odhady domnívá, že dosavadní podpora fotovoltaiky přijde firmy a koncové zákazníky na desítky miliard korun ročně. „Bohužel se to promítne i do cen elektřiny pro koncového zákazníka,“ řekl Kocourek.

Přesto je podle ministra průmyslu nemožné, aby stát do již uzavřených smluv mezi producenty a distributory zasahoval. Takový zásah by vyvolal spory a arbitráže. S vyššími cenami elektřiny je podle něj nutné počítat. Kocourek nicméně vidí určitou naději v tom, že některé projekty fotovoltaických elektráren kupuje energetická skupina ČEZ, jejímž nejsilnějším akcionářem je stát. Zisk tak třeba nebude mít zahraniční investor, ale zůstane pod kontrolou státu.

Zisk tak neodejde, ČEZ ho zde použije na rozvoj energetiky,“ uvedl Kocourek.

Zcela jiný pohled na boom fotovoltaických elektráren prezentoval během předchozích koaličních jednání v rozhovoru pro deník E15 vyjednávač TOP 09 pro oblast životního prostředí Bedřich Moldan. Solární elektrárny podle něj prokázaly životaschopnost. Výkupní ceny elektřiny je nyní nutné výrazně snížit, ale díky tomu, že byly dříve nastaveny relativně vysoko, bylo možné dotáhnout technologii do pokročilejšího stavu. A právě proto se nyní ceny podle Moldana radikálně snižují, což je dobrá zpráva.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

07.10.2015Solární a větrná energie minuly další důležitý milník Ekonomický deník (Ekonomický deník)
15.06.2015Analýza: Svět ve znamení solární energie Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688